Mitä ovat haavoittuvuustekijät?

Haavoittuvuustekijät yhdistetään tunnesäätelyn ongelmiin, epävakaaseen persoonallisuushäiriöön ja dialektiseen käyttäytymisterapiaan. Haavoittuvuustekijät saattaa sanana kuulostaa vaikealta, mutta tosiasiassa haavoittuvuustekijöistä huolehtiminen on yksinkertaista. Mitä parempaa huolta pidät itsestäsi ja mitä paremmin pidät huolta itsestäsi sitä paremmin voit henkisesti ja fyysisesti. Omien tarpeiden laiminlyönti harvoin johtaa hyviin lopputuloksiin. Ennen kuin pystyy auttamaan muita, on autettava itseään. Siksi ne lentokoneessakin käskee laittaa happimaskin ensin itselle ja sitten vasta apua tarvitseville.

Kuitenkin jokaisen meistä pitäisi ottaa haavoituvuustekijät huomioon omassa elämässämme. Jokainen tietää miten paljon vaikeampaa on toimia huonojen yöunien jälkeen tai syömättä jätettyjen aterioiden jälkeen. Miksi isoissa palavereissa on palaveri pullat ja kahvit pöydässä? Juuri siksi, että keskittyminen ja ongelmanratkaisu onnistuu paljon paremmin ilman matalaa verensokeria.

Hyvinvointi, tunteet ja haavoittuvuustekijät

Hyvinvointi ei tule itsestään vaan sen eteen on tehtävä töitä. Kaikkiin hyvinvoinnin osa-alueisiin ei kuitenkaan voi aina itse vaikuttaa. Toiset kestävän pettymyksiä paremmin kuin toiset, mutta tunnesäätelyn haasteista kärsivälle pettymykset, joihin ei itse voi vaikuttaa voivat olla äärimmäisen vaikeita. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on vaikeaa jos ei tunnista omia tunteitaan tai osaa erottaa niitä toisistaan.

Pettymys, suru ja viha ovat tunteita, joita ei tarvitsisi pelätä näyttää. Kuitenkin jos tunteet vyöryvät päälle liialla voimalla ja kokonaisvaltaisesti, on vaikea muistaa, että tunteet eivät tee meille pahaa. Ne tuntuvat pahalta, mutta fyysisesti ne eivät satuta meitä. Myös ikäviltä tuntuvat tunteet kuuluvat jokaisen elämään. Haavoittuvuustekijät vaikuttavat siihen miten käsittelemme tunteita. Väsyneenä tai yöllä valvoessa ongelmat ja niiden tuomat tunteet tuntuvat paljon suuremmilta asioilta, mutta hyvin nukutun yön jälkeen asiat tuntuvat helpommilta ratkaista.

Miten haavoittuvuustekijöistä huolehditaan?

Kun ihmisen perustarpeista on huolehdittu, ajatus kulkee paremmin ja tunteet eivät yhtä helposti kasva kohtuuttoman suuriksi kestää. Haavoittuvuustekijöistä huolehtiminen saattaa kuulostaa yksinkertaiselta ja sitä se paperilla onkin. Syö hyvin ja nuku. Minimoi alkoholin käyttö ja pidä huolta fyysisestä jaksamisesta. Älä stressaa, yliajattele tai murehdi asioita. Käytännössä sille kuitenkin saattaa olla monia esteitä. Fyysiset ja psyykkiset ongelmat vaikeuttavat haavoittuvuustekijöistä huolehtimista. Välillä elämä on tarpeeksi vaikeaa kestää, vaikka perustarpeet ja haavoittuvuustekijät olisikin huomiotu ja niistä huolehdittu. Miksi kukaan sitten tahallaan tekisi elämästään vaikeammin kestettävää?

Joskus pelkkä syömisestä ja nälästä huolehtiminen voi olla niin kuormittavaa, että itselleen ruuan laittaminen on mahdotonta. Ahdistus voi estää ulos lähtemisen ja itsestään huolehtimisen, vaikka jokainen varmasti tietää miten tärkeää se ihmisen hyvinvoinnille olisi. Erilaiset pelot voivat eristää ihmisen kotiin päiviksi. Silloin haavoittuvuustekijöistä huolehtiminen tuntuu mahdottomalta ja meille joillekin se on välillä mahdotonta. Kukaan ei tahallaan laiminlyö itseään, vaan taustalla on aina jotain muuta. Se mitä taustalla on näkyy harvoin ulospäin. Muistetaan kysyä toisiltamme: mitä sulle oikeasti kuuluu?, sekä ollaan tekemättä oletuksia kenenkään hyvinvoinnista.

Haavoittuvuustekijät ja tunnesäätelyn haasteet

Haavoittuvuustekijöistä huolehtiminen korostuu meillä, joilla on haasteita tunnesäätelyssä. Jokaisella on omat kipupisteensä ja toiset haavoittuvuustekijät ovat joillekin vahingollisempia kuin toisille. Tunnehaavoittuvuutta voi vähentää säännöllisellä elämänrytmillä, joka suoraan vaikuttaa mielialaan. Kielteiset tapahtumat lisäävät tuskallisia tunteita. Kielteisiä tapahtumia ei kukaan pysty välttämään, mutta niiden rinnalle voi yrittää lisätä positiivisia tunteita tuottavia asioita. Sairaslomani alussa monet kehottivat tekemään itselle mielekkäitä ja mukavia asioita. Masennuksen kourissa vain olin unohtanut mitä ne asiat ovat ja etsin niitä edelleen.

Epävakaa persoonallisuushäiriö tuo mukanaan ison kasan tunnesäätelyn ongelmia. Hoitona tähän olen omahoitajani kanssa käyttänyt DKT:hen pohjautuvia keskusteluja ja tehtäviä. Vihdoin alkaa olla sen aika, että olen päässyt jonoon DKT-ryhmään, jonka pitäisi alkaa syksyllä. Dialektinen käyttäytymisterapia on kehitetty alunperin epävakaan persoonallisuuden hoitoon, mutta terapiassa on nykyään monia muitakin kohderyhmiä.

Dialektisessa käyttäytymisterapiassa haavoittuvuustekijät ja niistä huolehtiminen korostuvat, vaikka niistä huolehtiminen on tärkeää ihan jokaiselle huolimatta siitä, onko tunnesäätelyssä haasteita vai en. Muistetaan pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja tiedostaa haavoittuvuustekijöiden olemassaolo.

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.