Elämäni eläkkeellä

Voisi ajatella, että elämä on kuin jatkuvaa lomaa. Jatkuvaa omaa aikaa, joka saattaa olla pienten lasten äideille mystinen käsite. Lapset kouluun ja päiväkotiin ja itse jään kotiin makaamaan. Voisi ajatella kodin olevan siisti. Kaikki tämä aika, joten ehtiihän sitä kodin pitää kunnossa. Voisi kuvitella aikaa jäävän jopa yli. Tylsiä hetkiä, kun kaikki kotityöt on tehty ja on aikaa vain olla ilman stressiä.

Jatkuvat mahdollisuudet lähteä reissuun koska vain lasten kanssa ja lapsivapaalla jopa ilman lapsia. Helppoa. Mukavaa. Huoletonta. Ulospäin on helppo näyttää, miten ihanaa elämä on. Totuus siitä miten suurin osa vuorokaudesta kuluu sängyssä maaten jää usein huomaamatta. Netflixin uudet sarjat tulee katsottua muutamassa päivässä. Enää ei tarvitse miettiä, että olisipa aikaa. Aikaa on suurin on siitä kuluu ahdistuksen kourissa.

Perinteinen eläkeläinen

Yleensä sana eläkeläinen tuo mieleen vanhuuseläkkeelle päässeen, koko pitkän työuransa loppuun suorittaneen, ansaitusti eläkkeelle päässeen 60-70 vuotiaan henkilön. Pullan tuoksuisen isovanhemman ja eläkeläisten bussimatkat Tallinnaan. Eläke ei tuo mieleen mielenterveysongelmia tai työkyvyttömyyttä. Eläkkeelle pääsy on kunniotettava virstanpylväs, jota juhlitaan koko työyhteisön voimin. Yksi osa elämästä on suoritettu.

Olin 27-vuotias, kun sain päätökseni määräaikaisesta työkyvyttömyys eläkkeestä. Edessä oli vuosi aikaa toipua. Päätöksen sain elokuussa, joten jäljellä on vielä kuukausia ennen työhön paluuta tai uutta paperisotaa. Olen kaukana perinteisestä eläkeläisestä, joka kaikkien mieleen tulee. Minä en ole ansaitusti eläkkeellä pitkän työuran jälkeen. Työurani ja unelmani tulevaisuuden työurasta jäivät erittäin pahasti kesken, eikä ole mitään takeita, että joskus vielä pystyn jatkamaan niiden eteenpäin viemistä.

Mikä on työkyvyttömyyseläke?

Kun sairaslomani oli jatkunut 300 päivää en ollut enää oikeutettu sairauspäivärahaan. Sen jälkeen haettiin kelasta ja omasta eläkelaitoksestani kuntoutustukea eli määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä. Olin lukenut hurjan määrän kauhutarinoita siitä, miten hakemus on tullut takaisin hylättynä tai käsittelyajat ovat venyneet normaaliakin pidemmiksi. Kun hakemus oli lähetetty, alkoi kiirastuli ja vain odotin juuri sitä hylkäävää päätöstä ja sitä, että kaikki on aloitettava alusta.

Työterveyslääkärin kanssa kesällä tehtiin hakemus kuntoutustuesta eli määräaikaisesta työkyvyttömyys eläkkeestä. Toisin kuin sairasloma, johon riittää yhden lääkärin kirjoittama A- tai B-lausunto, kuntoutustuki hakemuksen käsittelee kelan tai eläkelaitoksen lääkäri. Mitään takuita hakemuksen läpi menemisestä ei ole. Kaikki on kiinni käsittelijästä ja siitä, millaisen lausunnon lääkäri on kirjoittanut. Pelkkä lääkärin lausunto ei riitä, vaan sen perusteella joku muu, joku jota et ole koskaan tavannut, tekee päätöksen työkyvystä. Psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijä teki kanssani hakemuksen. En olisi ikinä saanut sitä tehtyä ilman apua. Sosiaalityöntekijä muutti lauseeni ymmärrettävään muotoon ja hakemuksen oikeisiin kohtiin, sekä osasi kysyä oikeat kysymykset.

Työterveyslääkärin ja oman psykiatrian polin lääkärini aloitteesta kuntoutustukea haettiin vuodeksi eteenpäin. Olin onnekas, koska hakemukseni meni läpi ensimmäisellä hakukerralla ja koko haetuksi ajaksi. Eläkelaitoksen lääkäri voi nimittäin myöntää tuen myös lyhyemmäksi ajaksi, jos hän on sitä mieltä. Hakemuksen käsittely kestää yleensä 2-3 kk. Se on pitkä aika odottaa, kun on kyse omasta tulevaisuudesta. Kun lääkärin mielipide on, että toipuminen on epätodennäköistä ja potilas ei koskaan tule kuntoutumaan työelämään, voidaan hakea pysyvää työkyvyttömyyseläkettä, jonka myöntäminen on taas kiinni eläkelaitoksesta.

Eli lyhyesti; määräaikainen työkyvyttömyyseläke eli kuntoutustuki on hieno ja vaikeasti haettava nimitys sille, että sairasloma pitkittyy yli 300 päivän mittaiseksi.

Elämäni kuntoutustuella

Olin onnekas saadessani päätöksen kuntoutustuesta vuodeksi eteenpäin. Ennen tätä pari kuukautta kerrallaan jatketut sairaslomat aiheuttivat mielettömän stressin. Nyt on aikaa keskittyä kuntoutumiseen paperisodan sijasta. Keväällä mietitään uudelleen mitä tehdään. Haetaanko lisää kuntoutustukea vai olisiko edessä mahdollinen töihin paluu.

Minulle on täysin mahdotonta ajatella elämää niin pitkälle. Täysin mahdotonta ajatella edes kevääseen asti. Oma vointi on vuoristorata ja toiveet kuntoutumisesta olemattomat. Yritän omaksua statukseni eläkeläisenä, vaikka en vieläkään ole varma mihin ruutuun rasti pitää laittaa. Vaikka eläkelaitos maksaa joka kuukausi tililleni eläkkeen, en pidä itseäni oikeana eläkeläisenä. Ainakaan perinteisenä sellaisena.

Hakemusta yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa tehdessä sanoin, että tässä on kokoajan niin paljon ohjelmaa, etten mitenkään edes ehtisi töihin. Sosiaalityöntekijä nauroi ja nauroin mukana, vaikka olin täysin tosissani. Omahoitajan käynnit, lääkärikäynnit ja erilaiset terapiat täyttävät kalenterini niin, että listan suunnitteleminen töissä olisi mahdotonta.

Kuntoutustuki eli määräaikainen työkyvyttömyys eläke mahdollistaa sen, että on aikaa keskittyä paranemaan. Tämänhetkinen elämäni omien ja lasten menojen kanssa saa mut välillä ylikuormittumaan niin, etten oikeasti selviä edes tavallisesta arjestani. Olen ajatellut, että kun selviän omasta arjestani ilman kohtuutonta kuormittumista, silloin on aika ajatella elämää eteenpäin ja miettiä mitä haluaa isona tehdä.

Tällähetkellä on välillä ihan hyvä näin. Miksi tähdätä liian korkealle, kun sieltä vain putoaa alas? Olisin tyytyväinen jo siihen, että jaksaisin elämää tavallista elämää. Tavoitteena tavallinen arki.

Jaa tämä kirjoitus:

1 kommentti artikkeliin “Elämäni eläkkeellä

  1. Hei!

    Itselläni on ollut paljon apua MBB Mind-Body Brindging työkalusta. Harjoitteita voi tehdä vaikka kolme päivässä. Ahdistus, tuskaisuus ja ylivirittyneisyys hellittää.
    Stanley H. Block, Carolyn Bryant Block & Andrea A. Peters: Stressinkäsittelyn työkirja. https://armas.btj.fi/request.php?id=f55f7189859e3777&pid=9789522608055&qtype=b
    Toivottavasti Kirjastosi valikoimaan kuuluu työkirja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.