Miltä tuntuu kaksisuuntaisen mielialahäiriön sekamuotoinen jakso?

Ajan kohti kotia. Jokaikinen liikenteessä oleva auto tuntuu liikkuvan raivostuttavan hitaasti. Katson nopeusmittaria, se näyttää vähän yli 80 kilometrin tuntivauhtia. Muut liikenteessä olevat ajavat juuri rajoituksen mukaan, mutta se ei riitä. Hakkaan rattia nyrkillä ja painan kaasua. Mulla ei ole aikaa tähän. Pitäisi olla jo perillä, vaikka ei ole kiire minnekään. Ajatukset kiihtyvät ja yritän pysyä niiden mukana. Tunnen niin suurta ärsytystä tilanteesta, että tekisi mieli huutaa ja ohittaa jokainen edessä oleva auto. Kiire. Nopeasti. Äkkiä. Kiire ei yhtään minnekään, mutta silti olen myöhässä.

Kun oireita ja tunnettuja tunteita tarkastelee jälkeenpäin, on ilmassa paljon ensioireita ja varomerkkejä siitä, että jotain on tapahtumassa. Jälkeenpäin on helpompaa olla viisaalla mielellä matkassa ja todeta, että olisi pitänyt osata tehdä jotain ja pysäyttää tilanne. Tai yrittää pysäyttää tilanne ja yrittää rauhoittua. Aina rauhoittuminen ei onnistu, vaikka tiedostaisi tilanteen.

Sekamuotoinen jakso

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön sekamuotoisia jaksoja eivät kaikki kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa elävät koe välttämättä koskaan. Nimensä mukaan sekamuotoinen jakso on sekoitus maanista oireilua ja masennusta. Se voi oireilla joko päällekkäisillä masennus- ja maniaoireilla tai niin, että masennusoireet ja maaniset oireet vaihtelevat hyvin tiheästi. Ajatukset ovat masentuneita, mutta aivot tuntuvat silti toimivan supernopeudella. Ajatukset liikkuvat niin nopeasti, että niistä tuntuu olevan mahdoton saada kiinni. Ahdistus ja syyllisyys nousevat huippuunsa. Pakko saada aikaan jotain, vaikka lopputulos on, että pyörii ympäri asuntoa saamatta aikaan yhtään mitään. Paikoillaan olo ja istuminen tuntuu mahdottomalta. Puhu mulle ja en jaksa kuunnella loppuun asti edes ensimmäistä lausetta, saati sitten ymmärtää ja sisäistää sanojen sisältöä.

Sekamuotoisen jakson hoito

Sekamuotoista jaksoa hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä. Tasaisessa mielialassa on täysin selkeää, mitä lääkkeitä ja kuinka paljon kuuluisi sekamuotoisessa mielentilassa ottaa. Kuitenkin kun pää lähtee ylikierroksille lääkkeiden olemassaolo unohtuu nopeasti. Alan pelätä mitä tapahtuu, kun ylimääräinen vauhti hiipuu? Loppuuko energia kokonaan ja jään yksin masennusoireiden kanssa? Jo dosettia katsoessa ajatukset alkavat huutaa, että lääkkeet vain jarruttavat ja tilanne muuttuu pahemmaksi. Masennuspuoli yrittää saada äänensä kuuluviin ja sanoo, että lääkkeet on syötävä.

Jokatapauksessa on fakta, että missä tahansa sairauden vaiheessa lääkkeiden ottamatta jättäminen pahentaa tilannetta. Kirjoitan sen tähän myös muistuttaakseni itseäni, koska kun hypomaaninen tai maaninen oireilu ottaa vallan on lääkehoidosta huolehtiminen uskomattoman vaikeaa. Kaksisuuntainen mielialahäiriö on sairaus, joka ei lähde pois ja lääkehoito on elinikäinen. Lääkkeiden syömättä jättäminen vain pahentaa tilannetta.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö tyyppi 1

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on jaettu kahteen tyyppiin. 2. tyypissä esiintyy masennusjaksoja, sekä hypomaanisia jaksoja. 1. tyypin häiriössä vaihtelevat hypomaaniset, maaniset, masennus ja sekamuotoiset jaksot. Ei ole kiveen kirjoitettu, että jokainen 1. tyypin kanssa elävä oireilisi samalla tavalla. Jokainen on yksilö ja jokaisen sairaus oireilee eri tavalla.

Itselleni diagnosoitiin 1. tyypin kaksisuuntainen mielialahäiriö syksyllä 2022. Oma sairauteni poikkeaa perinteisestä vaihtelusta niin, että vaihtelut erilaisten sairausjaksojen välillä ovat nopeita ja ennakko-oireet vähäisiä. Haastavan tästä sairauden muodosta tekee se, että illalla nukkumaan mennessä ei voi tietää minkä sairausjakson minä aamulla herää. Sekamuotoisia jaksoja sekamuotoisessa sairauden muodossa.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa tärkeintä on ehdottomasti lääkehoito, mutta seuraavana tulee varmasti ennakointi. Kun oppii tunnistamaan sairausjaksojen ennakko-oireet on helpompaa pyörtää alkava hypomania tai ainakin olla omalla toiminnallaan ruokkimatta sitä.

Alussa kertomani esimerkki liikenteestä on tosi tarina, joka tapahtui muutamia viikkoja sitten. Toivon oppineeni tästä esimerkistä sen, että tuon tyyppisillä ennakko-oireilla tarvitsee rauhoittua. Rauhoittua lääkkeiden avulla, mutta myös omalla toiminnalla.

Hitaasti joka päivä uutta oppien kohti tasaisempaa elämää.

Lisää aiheesta kaksisuuntainen mielialahäiriö:

Kolme viikkoa pakkohoidossa

Kaksisuuntainen mielialahäiriö ja ADHD-lääkkeet

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *