Kokemukseni Concertasta

Neljä osaisen julkaisusarjan ADHD-lääkkeitä osa 2. (osa 1 löytyy täältä) Kirjoitan omasta henkilökohtaisesta kokemuksestani. Muista, että jokainen lääke vaikuttaa yksilöllisesti ja kaikki eivät oireile samalla tavalla. 

Concerta lääkepakkaus

Concertan aloitus

Tammikuun puolessa välissä oli ensimmäinen käyntini neuropsykiatrin vastaanotolla. Silloin ei ollut aavistustakaan siitä, että ensimmäisten lääkkeiden saamiseen kuluisi aikaa seitsemän kuukautta.

Elokuun puolivälissä verenpaine oli oikeissa lukemissa ja maksa-arvojen syy selvitettu, joten sain vihdoin aloittaa ensimmäisen ADHD-lääkkeeni (jos Voxraa ei lasketa, jota käytetään myös ADHD:n hoidossa. Voxrasta oma postaus täällä)

Concerta aloitettiin annoksella 18 mg. Annosta nostettiin viikon välein ja hyödyt ja haitat alkoivat näkyä vasta annoksella 54 mg.

Concertan vaikutus

Annoksen ollessa korkeimmillaan eli 54 mg tunsin ajatusteni olevan selkeämpiä. Oli helpompi keskittyä yhteen ajatukseen kerrallaan niiden kahdenkymmenen normaalisti auki olevien välilehtien sijaan. Vaikutus oli kuitenkin lyhytaikainen ja jo muutaman tunnin jälkeen sen tilalle tuli ahdistus.

ADHD-lääkkeiden aloitusta tulee seurata tarkasti, joten lääkäri soitti joka viikko ja kysyi miten lääkkeet vaikuttavat. Kerroin lisääntyneestä ahdistuksesta ja tulimme yhdessä siihen tulokseen, että vaihdetaan toiseen valmisteeseen. Sain kuitenkin edes jotain toivoa, koska ahdistuksen lisäksi Concertasta oli myös hyötyä.

En kokenut identiteettikriisiä, josta lääkäri varoitteli. En kokenut myöskään mitään suurta maailmaa mullistavaa aivotoiminnan muutosta. Päässäni oli hiljaisempaa ja olin tyytyväinen vaikutukseen. Kuitenkin haitat olivat vähäisiä hyötyjä suuremmat.

Tiesin nyt varmaksi, että en ole itse kuvitellut oireitani. Diagnoosiin ennen lääkitystä oli vaikea uskoa. Kärsin suuresta huijarisyndroomasta ja kun huomasin Concertan hyödyt uskoin itsekin diagnoosiini. Kaikki ei ole ollut omaa kuvitelmaani vaan ihan oikeasti minulla on aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö.

Vaikutuksen huomasin kunnolla kun Concerta lopetettiin. 54 mg pudotettiin nollaan ja tilalle aloitettiin uusi lääke. Lääkkeiden välissä oli yksi päivä. Tämä päivä on jäänyt mieleen hulluna hyperaktiivisuutena kun maalasin keittiön kaakelit sen suuremmin suunnittelematta. Illalla olin kuoleman väsynyt.

Metyylifenidaatti

Concertan vaikuttava aine on metyylifenidaatti. Metyylifenidaattia sisältäviin lääkkeisiin saa kelakorvauksen ja Concerta on edullisimpia ADHD-lääkkeitä. Usein ADHD-lääkkeiden kokeilu aloitetaankin juuri Concertalla tai jollain muulla metyylifenidaatti valmisteella. Jotta muihin ADHD-lääkkeisiin voi saada kelakorvauksen, on ensin kokeiltava metyylifenidaattia sisältävää lääkettä ja lääkärin todettava ettei se syystä tai toisesta sovi.

Miten Concerta vaikuttaa

Concerta kiihdyttää tiettyjen alitoimivien aivojen osien toimintaa. Lääke voi parantaa tarkkaavuutta (tarkkaavuuden kestoa) ja keskittymiskykyä ja vähentää impulsiivista käyttäytymistä.

Lääkeinfo

Lista haittavaikutuksista ja mahdollisista yhteisvaikutuksista on pitkä ja pelottava. Pakkausselostetta lukiessa huomasin, ettei kyseessä oli mikään kevyt lääke, vaan siitä voi tulla vakavia haittoja. Kuitenkin halusin jatkaa oikean lääkkeen etsimistä ja halusin saada kaiken mahdollisen hyödyn.

Olin jo tässä vaiheessa oppinut, ettei ADHD-lääke poista ADHD:ta vaan auttaa elämään sen kanssa. ADHD-lääke ole mikään ihme pilleri, joka muuttaa ihmisen persoonaa tai vaikuttaa persoonallisuushäiriön tuomaan impulsiivisuuteen. Lääke tekee omasta olosta siedettävämpää ja auttaa aivoja toimimaan oikealla tavalla.

Jatkuu osassa 3

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.