Keskittymiskykyä ADHD-lääkityksen avulla

Olin ensimmäisellä fysioterapia käynnilläni upouudella EPSHP:n M-talolla. Kun ensimmäisen kerran kuulin psykiatrian palveluiden muuttavan muualle alkuperäisestä piirin ympäristöstä olin ajatusta vastaan. Nyt kun mahdollisuuksien talo vihdoin on valmis ja jo osa palveluista sinne siirtynyt olen eri mieltä. Miten paljon mukavampi oli kolkon pienen liikuntasalin sijaan maata upouudella rentoustuolilla ja katsoa ikkunasta ulos kohti kyrkösjärveä. M-talo on ainakin tämän visiitin perusteella oikein onnistunut. Muutenkin tämä fysioterapia käynti oli erilainen kuin muut. Viime käynnillä adhd-lääkitystä ei ollut vielä aloitettu ja pää oli kokoajan enemmän tai vähemmän sekaisin.

Kehollisia rentoutuksia

Aikaisemmin rentoutumiseen keskittyminen on ollut todella vaikeaa. Joskus parempina aikoina säännöllinen joogassa käynti auttoi keskittymistäni ja harjoittelun kautta osasin vaipua siihen zen-tilaan unen ja valveilla olon rajalla. Masennuksen myötä jo ennenkin heikko keskittymiskykyni on muuttunut olemattomaksi.

Jokaisella fysioterapia (katso; psykofyysinen fysioterapia) käynnillä ollaan tehty erilaisia harjoituksia, jotka auttavat rentoutumaan ja keskittymään omaan kehoon ja läsnäoloon. Rauhoittuminen on ollut vaikeaa.. Löydettiin monen kokeilun jälkeen harjoitukset, joissa on mukana jotain toiminnallista ja kehollista. Rauhoittumisen aikana keskitytään huomioimaan tiettyä kehon osaa tai jännitetään ja päästetään rennoksi lihaksia. Mitä kehollisempi harjoitus, sitä helpompi oli keskittyä.

Mielikuvamatkalla

Käynti aloitetaan aina samaan tyyliin. Istutaan yhdessä jumppamatolle vaihtamaan kuulumisia. Kerroin, että adhd-lääkitykseni taitaa olla aika hyvällä mallilla. Kerroin, että nyt päässäni ei soi koko aikaa kymmentä eri laulua yhtäaikaa. Keskittymiskykyni on parantunut, eikä enää ihan niin usein mene liian kovaa. Päätettiin laittaa elvanse todelliseen testiin ja aloitettiin mielikuvamatkalla omaan kehoon.

Ero edelliseen harjoituskertaan oli sanoinkuvaamaton. Pystyin keskittymään siihen, mikä fysioterapeutti sanoi. Pystyin seuraamaan hänen ohjeitaan, enkä jäänyt jumittamaan pakkoajatuksiin samalla tavalla kuin aikaisemmin. Fysioterapeutti sanoi, että olin paljon levollisempi, kuin edellisillä kerroilla. Mä pystyn keskittymään. Mä pystyin olemaan paikoillani vaihtamatta asentoa jatkuvasti. Pystyin nauttimaan päässäni olevasta hiljaisuudesta. Elvanse läpäisi testin. Mulla on toimiva adhd-lääke.

Lääkitys kuntoon

Olen huomannut keskittymiskykyni kehittyneen paljon elvansen myötä. En ole vielä edennyt mindfulness harjoituksiin asti, mutta silti tulee olo, että pystyn asioihin eri tavalla kuin ennen. Impulsiivinen puoleni olisi menossa ostamaan kasan lukemista, värityskirjoja ja sukkapuikkoja. Nyt olisi tilaisuus testata elvansen vaikutusta oikein kunnolla.

Huomaan eron myös kirjoittaessa. Oikeasti jaksan lukea artikkelini läpi ennen niiden julkaisua ja mietin paljon tarkemmin mitä ja miten kirjoitan. Pääni toimii eri tavalla kuin ennen. Miten paljon helpompaa olisikin ollut, jos aivoni olisivat aina toimineet näin.

Yhä useammat saavat adhd diagnoosin vasta aikuisena. Epäily adhd:sta selvisi vasta reilu vuosi sitten ensimmäisellä psykiatrin vastaanotolla. Osastojaksoni ansioista pääsin ohituskaistaa tutkimuksiin. Julkisella puolella jonot ovat hullun pitkät, koska ruuhkaa on todella paljon. Aikuisena saatu diagnoosi on saanut mut pohtimaan miten olisin pärjännyt, jos mut olisi diagnosoitu jo aikaisemmin. Koulussa olen pärjännyt aina keskiverrosti. Olisinko oikealla lääkityksellä pärjännyt paremmin?

Adhd-lääkitys voi olla käänteen tekevä kokemus. Vaikka koko aivotoimintani ei mullistunut lääkityksen myötä olen kokenut valtavasti hyötyjä. Silti jäljellä on paljon käsiteltäviä asioita, mutta ainakin nyt saan ajatukset päähäni yksi kerrallaan, joten niitä on helpompi käsitellä.

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.