Ylikierroksia ja ahdistuksen hallintaa

Mun päässä on usein olo, että mun aivot kulkisi ylikierroksilla. Masennuksen pahenemisen jälkeen, tätä oloa on ollut enemmän. Mä olen kuvitellut sen olevan normaalia, mutta kuulemma kaikkien päät ei toimi tällä tavalla. 

Syyskuun puolessa välissä mä olen kirjoittanut päiväkirjaani näin:

”Illalla musta tuntui, että mun aivot on ylikierroksilla, sama kuin viimeyönä valvoessa. Tuntuu että jokainen ajatus meni pikakelauksella ja mä en saanut mistään kiinni. Niinkuin mä katsoisin, kun joku kelaa videoita eteenpäin ja yrittäisin ottaa jostain kohtaa kiinni, mutta en saa tartuttua mihinkään. Illalla haaveilin, että voisin viiltää itseäni. Voisin ottaa veitsen ja painaa sen mun käteen ja nähdä miten veri valuu. Tuntea sen kivun, joka peittäis alleen kaiken pahan olon. Helpottaisi ja puhdistaisi. Jäisin siitä heti kiinni, se on ainut syy, miksi mä en tee niin. Tää teksti on uskomattoman sekavaa. Musta tuntuu edelleen etten saa ajatuksistani kiinni. Päähän sattuu, kun ajatukset kulkee liian lujaa. Mun on pakko lähteä johonkin rauhoittumaan.” 

Nytkin tuntuu siltä, etten voi keskittyä vain yhteen ajatukseen. Kaikki risteilee mun päässä ja on kuin välilehtiä olisi päässä auki satoja, mutta mistään ei saa kiinni. Mulla on kaksi keinoa, millä saan aivoni rauhoitettua. Kipu, josta kerroin itsetuhoisuutta käsitellevässä postauksessani ja lorazepam. Kumpikaan näistä keinoista ei ole ratkaisu. Lorazepamia harvoin saa avohoitoon ja itsensä satuttaminen on vahingollinen ahdistuksenhallinta keino. Tammikuussa aloitan DKT:n eli dialektisen käyttäytymisterapian. 

Terveystalo mainostaa DTK:tä seuraavasti 

”Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT) on menetelmä epävakaan persoonallisuushäiriön ja muiden tunnesäätelyvaikeuksien, kuten vihanpurkauksien, hoitoon. Terapiassa saat konkreettista tukea rakentavien toiminta- ja vuorovaikutusmallien sekä tunnesäätelykeinojen harjoitteluun. Itsetuntemusta ja itsensä hyväksymistä vahvistetaan mindfulness- eli tietoisen läsnäolon harjoituksilla. Lisäksi terapiassa pyritään vahvistamaan hankalien tunteiden tunnistamisen ja sietämisen taitoja.”

Mä toivon saavani sielä apua tähän levottomaan ahdistukseen. Olisipa aivoissa reset nappi, jota voisi painaa ja nollata kaikki ajatukset. Tunteiden säätely on mulla iso ongelma. Pettymyksen sietokykyni on huonompi, kuin neljävuotiaallani ja hänen kanssaan ollaan yhdessä harjoiteltu tunteiden sanoittamista ja tunnetaitoja. Kerroin aikaisemmassa erilaisia tutkimuksia käsittelevässä postauksessani aikuisten ADHD haastattelusta. Mahdollisen diagnoosin mä saatan saada jo tällä viikolla, mutta mun oireet yhdistettynä epävakaan persoonallisuushäiriön oireisiin tuntuu niin selkeiltä. Haluan selityksen. Ratkaisun kaikkeen. 

Oletko sä käynyt ryhmä- tai yksilömuotoisessa DKT:ssa? Oliko siitä apua tunteiden säätelyyn? 

SEURAA INSTAGRAMISSA @idamoihei niin saat tiedon uusista postauksista.

Jaa tämä kirjoitus:

4 kommenttia artikkeliin “Ylikierroksia ja ahdistuksen hallintaa

  1. Hep dkt:lle!
    Ehdin käymään sitä reilun 3kk ennen taukoa ja siinä ajassa jo moni asia kirkastui. Suosittelen lämpimästi! Missä aloitat? Voit laittaa myös dm instassa 🙂

      1. Aivan 🙂 tehoavolla mullakin alkoi yksilökäynneillä jo siis aiemmin ja tota hoito-ohjelmaa ryhmineen ehdin käymään 3kk. Tammikuussa hommat jatkuu hoito-ohjelman myötä. Tsempit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *