Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö

Ensimmäisellä työterveyden psykiatrin käynnillä sain diagnoosiksi muiden lisäksi yleistyneen ahdistuneisuushäiriön. Mulle ahdistus on tunne, jonka läpi pusketaan ja pidetään vauhti päällä, ettei ahdistus ehdi lamauttaa. Sitä mennään pakoon. Tällähetkellä mun keinot ahdistuksen hallintaan on vahingollisia, kuten lääkäri niitä nimitti. Itsetuhoisuus on kuitenkin asia, jolle mä en voi mitään. Se on oire, se on mun tapa käsitellä pahaa oloa. Muitakin ahdistuksen hallintakeinoja olen kokeillut ja toivon että pian alkava DKT auttaa löytämään niitä lisää.

Mikä on yleistynyt ahdistuneisuushäiriö?

Terveyskirjasto määrittelee yleistyneen ahdistuneisuushäiriön seuraavasti

Yleistyneessä ahdistuneisuushäiriössä ilmenevä ahdistus ja huoli eroavat elämäntilanteiden aiheuttamasta luonnollisesta ahdistuneisuudesta siinä suhteessa, että ahdistus ja huoli ovat henkilön elämäntilanteeseen nähden luonteeltaan selvästi liiallisia, itsepäisiä ja jatkuvia. Mitä useammista asioista henkilö on huolissaan ja mitä enemmän oirekuvaan kuuluvat jatkuva väsymys, levottomuus tai ärtyneisyys, sitä todennäköisemmin ei ole kyse vain ahdistavasta tai stressaavasta elämäntilanteesta, vaan kyseessä on yleistynyt ahdistuneisuushäiriö.

Mikä siihen auttaa?

Mun ison apu ahdistukseen on ollut lääkkeet. Nyt kun olen kotiutunut osastolta, en voi enää kävellä kanslian ovelle pyytämään tarvittavaa lääkettä, vaan mun täytyy yrittää pärjätä vähemmällä määrällä lääkkeitä. Bentsot auttavat, mutta kuulemma niistä pitäisi päästä eroonkin. Nyt kuuden viikon jatkuvan opamox kolme kertaa päivässä jälkeen mä yritän pikkuhiljaa pienentää annostusta ja toivon, ettei ahdistus palaa.

Yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä kärsivän, hänen läheistensä ja työtovereidensa on tärkeätä ymmärtää, että oireiden ilmeneminen ja niiden itsepäisyys on tahdosta riippumaton tila, joka aiheuttaa henkilölle itselleen tavattomasti kärsimystä. Tämä on tärkeää ymmärtää oireita pahentavan kielteisen itsekuvan välttämiseksi. Syyllisyys ja häpeä oireista on omiaan vain pahentamaan oireita.

Terveyskirjasto

Ahdistuksen hallintakeinoja

Sain listan ahdistuksen hallintakeinoista syömishäiriöyksiköstä syksyllä. Pakko myöntää, etten ole käynyt koko listaa läpi. En edes pientä osaa. Osastolla ahdistukseen auttoi tarvittavat lääkkeet ja itseni satuttaminen. Kotona täytyisi keksiä rakentavampia keinoja. Pienen ahdistuksen pystyn syrjäyttämään tekemällä jotain mistä pidän. Sanoitan ahdistukseni päiväkirjaan tai maalaan sen kankaalle. Nyt kotona ollessani paras keino on ollut ottaa tarvittavaa lääkettä ja mennä nukkumaan ahdistus pois.