Viisi masennuksen aiheuttamaa asiaa, joista ei puhuta

Masennus on paljon muutakin kuin aloitekyvyttömyyttä ja matalaa mielialaa. Nyt aion listata masennuksen oireita, joista ei puhuta. Masentuneen kompastuskiviä, joihin itse törmään päivittäin. Jos pystyt samaistumaan näihin on tämä teksti tehnyt tehtävänsä. Jos et, se ei tee susta vähemmän sairasta. Masennuksen oireet ovat yksilöllisiä ja jokainen kokee sairautensa eri tavalla. Masennusta ei voi nähdä päällepäin ja hymy ei ole toipumisen merkki.

1. Syöt vanhaa maitorahkaa

Tämä tapahtui mulle tänään. Otin maitorahkan jääkaapissa ja tarkistin päiväyksen. Ainoa mikä unohtui oli se, mikä päivä tänään on. Tajusin vasta syötyäni, että tänään ei ole 3.3. Muutenkin päivämäärän ja viikonpäivän unohtaminen aiheuttaa vaikeuksia jokapäiväiseen elämään. Kaikki on laitettava kalenteriin, ettei sovitut menot unohdu. Sitten kun vielä muistaisi tarkistaa sen kalenterin.

2. Sä et välitä koska lakanat on viimeksi vaihdettu

Perhetyöntekijät vaihtoivat kaikkien sänkyihin lakana viimeksi, mutta mulla ei ole muistikuvaa onko siitä viikko vai kuukausi. Oikeastaan sillä ei ole väliä, koska makaan kuitenkin sängyssä samat vaatteet päällä vuorokauden ympäri. Painopeiton alla on mun turvapaikka.

3. Suihku

Täysin normaali rutiini. Jokainen ihminen käy suihkussa, eikä ajattele asiaa sen enempää. Masentuneelle, kuten minulle, suihkuun meno on työmaa. Tänään tajusin etten ole käynyt suihkussa kolmeen päivään. Tsemppasin itseäni koko päivät, että tänään on pakko mennä suihkuun. Suihkun jälkeen olo on hyvä ja mietin, miksi en saa itsestäni irti tätä jokapäivä.

4. Suihkun jälkeen vaihdat pyjaman toiseen

Hengailen yövaatteilla koko päivä ja suihkun jälkeen vaihdan toisiin yövaatteisiin. Sillä mitä on päällä ei ole mitään merkitystä, kun kotoa poistumista välttelee viimeiseen asti.

5. Harkitset vakavasti lähteväsi kotoa yövaatteilla

Lasten sairastamisen ja oman flunssan takia tehtiin tänään retki koronatestiin (negatiivinen). Pukeminen tuntui mahdottomalta. Lopulta kuitenkin pakotin itseni vaihtamaan edes housut asiallisimpiin. Lopulta istuin autoon villasukat ja läpsyt jalassa ja takin alla yöpaita.

Oireita oireiden perään

Mun käsitys masennuksesta ei ollut tämä ennenkuin itse sairastuin. On vaikea käsittää miten ihan tavallisista jokapäiväisistä asioista tulee mahdottoman hankalia.

Mitä lisättävää sulla on listaan?

Seuraa instagramissa ja facebookissa

Jaa tämä kirjoitus:

10 kommenttia artikkeliin “Viisi masennuksen aiheuttamaa asiaa, joista ei puhuta

 1. Tossa tuli aika tuttu setti mullekin.
  Mulla tuli mieleen et mulla on kans sillai et vuorokausi rytmit melkeen aina sekasin ku eihän sillä oo välii et mihin aikaan on hereillä jossei mitään menoja. Toki jos on lapsia samassa taloudessa ni sit on pakko repii ittensä hereille aamusta.

 2. Et pidä yhteyttä ystäviin/aina jaksa vastata puheluihin tai viesteihin.
  Tähän oloon kun tulee vielä syyllistäminen näistä ??

  Kattelin myös varmaan viikon pesukoneen töpseliä mikä olis pitäny ottaa pois seinästä, en vaan aina sillä hetkellä jaksanut nostaa kättä enempää niin aattelin että seuraavalla kerralla sitten.
  Onhan näitä…

 3. Minulle masennuksen oireita ovat myös:
  1. Jatkuva roskaruoan ja herkkujen syöminen, vaikka haluaa syödä terveellisesti.
  2. Netti-ja kännykkäriippuvuus.
  3. Masentavan musiikin kuuntelu, masentavan sarjiksen lukeminen ja muutenkin tekeminen, joka vain lisää masennusta ja laskee mielialaa.
  4. Ihmisten sanomisten väärintulkitseminen ja yliherkkyys sen takia.
  5. Turhan tavaran haaliminen.

 4. Mun listaan kuuluu lisäksi:
  – aamupalana on kahvipannussa neljä päivää maannutta kahvia
  – lähipizzerian kuljettajat muistaa mun ovikoodin ulkoa
  – käyn kaupassa vanhalta viinalta haisevissa opiskelijahaalareissa – vaikkei ole edes ollut tapahtumia- koska ne nyt vaan mukavasti sujahtaa jalkaan

  Plus, ihana blogi sulla <3

  xoxo N
  noomilla.blogspot.fi

 5. Hampaiden peseminen! Kun voi hyvin tai paremmin niin en voi ajatella etten pesisi hampaita, mutta kun masennus vie mukana niin se hampaiden harjaaminen on nii ylivoimaista että itkettää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *