Vertaistuen merkitys

Mä olen saanut tutustua moneen huipputyyppiin viime syksyn aikana. Mä olen saanut uusia ystäviä, jotka käy läpi enemmän tai vähemmän samanlaisia asioita kuin itsekin. Jos viimeisestä puolesta vuodesta täytyy keksiä positiivisia puolia, ne ovat ehdottomasti uudet ystävyyssuhteet ja vertaistuki.

Miksi vertaistuki on tärkeää?

Omaa jaksamista helpottaa se, että tietää etten ole ainoa. En ole ainoa joka taistelee masennuksen tai syömishäiriön kanssa. En ole ainoa, jolla on ollut itsetuhoisia ajatuksia tai ainoa, joka on kokenut elämän täysin merkityksettömäksi.

Omasta olosta ja ajatuksista keskusteleminen on täysin erilaista niiden ihmisten kanssa, jotka ovat joutuneet käymään läpi samanlaisen polun kuin itse. Vaikka näissä vertaistuellisissa keskusteluissa ei saataisi maailmaa paremmaksi, ainakin tiedän etten ole yksin. Näissä keskusteluissa huumori on niin mustaa, ettei sitä uskaltaisi sanoa ääneen kenellekään muulle.

Mä olen kiitollinen jokaisesta osaston tupakkahuoneen keskustelusta, joissa naurettiin vakaville asioille ja oltiin kiitollisia, ettei hoitajat olleet kuullessa näitä juttuja. Ne keskustelut auttoi mua jaksamaan.

Kokemusasiantuntijuus

Mä olen saanut kuluneen puolen vuoden aikana puhua ja kuulla monen uskomattoman ihanan kokemusasiantuntijan tarinan.

Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveyden häiriöistä, päihdeongelmista tai muista elämänkriiseistä. Kokemusasiantuntijana voi toimia kokemusasiantuntijakoulutuksen jälkeen.

Kokemusasiantuntijan tietoa tarvitaan kehittämään palveluita asiakkaiden tarpeita paremmin vastaaviksi ja tehokkaammiksi sekä muuttamaan asenteita ja lisäämään ymmärrystä.

mielen.fi

Olen saanut samaistua moneen kertomukseen ja. saanut toivoa. Jos kokemusasiantuntijakin on pystynyt toipumaan, on toipuminen mahdollista minullekin.

Toinen puoli on se, että ymmärtää miten pitkä tie toipumiseen on. Kokemusasiantuntijat kertovat vuosien terapiasta ja mitä kaikkea ovat kokeilleet ennen kuin toimiva hoito tai lääkitys löytyi. Silloin itsekin ymmärtää miten pitkä tie on edessä, mielenterveysongelmat eivät ole jotain, joka menee ohi itsestään. Töitä on tehtävä valtavasti.

Haitallinen vertaistuki

Kaikki vertaistuki ei ole rakentavaa ja helpottavaa. Nuorempana sairastaessani mulla oli ystäviä, jotka kamppailivat itsetuhoisen käytöksen ja syömishäiriöiden kanssa. Tämä vertaistuki oli kilpailua ja vinkkien jakamista. Toisaalta nämä ystävät olivat ainoita, jotka tiesivät mitä käyn läpi, mutta toisaalta heidän kanssaan käydyt keskustelut vain boostasivat oireilua molemmin puolin.

Silti en tätäkään vertaistukea vaihtaisi. Silti mulla on enemmän hyviä muistoja kuin haitallisia. Ainakin mulla oli ihmisiä, joiden kanssa sain keskustella. Ihmisiä, joiden päälle ei tarvinnut kuin vilkaista isossa porukassa ja he tiesivät. Kiitos ja anteeksi jokaiselle.

Ihmissuhteiden merkitys

Mä olen ollut poissa pelistä kaikesta sosiaalisesta toiminnasta jo yli puoli vuotta. Silti mulla on nyt enemmän ystävyyssuhteita kuin ennen sairastamistani. Mä olen kiitollinen jokaiselle, joka jaksaa ottaa yhteyttä silloin kun itse en jaksa. Kiitos kun jaksatte pitää mut kiinni sosiaalisessa elämässä.

Seuraa instagramissa ja facebookissa

Jaa tämä kirjoitus:

4 kommenttia artikkeliin “Vertaistuen merkitys

 1. Hei! Haastan sinut hymy huulille – haasteeseen mukaan! ☀️ Hymy huulille – haasteen idea on kommentoida muiden bloggaajien postauksia tai kehua blogia.

  Toivottavasti otat haasteen vastaan!

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

 2. ” Vaikka näissä vertaistuellisissa keskusteluissa ei saataisi maailmaa paremmaksi, ainakin tiedän etten ole yksin. Näissä keskusteluissa huumori on niin mustaa, ettei sitä uskaltaisi sanoa ääneen kenellekään muulle. ”

  Tämä niin vahvasti!
  Miulla on myös muutama ystävä joiden kanssa huumori on välillä sen tasoista, että jos joku muu kuulisi niin varmaan joutuisi osastolle tukasta raahattuna.
  Tsemppiä siulle!! <3 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *