Vegaanihaaste ja syömishäiriö

Aloitin tämän vuoden helmikuussa vegaanihaasteen. Oikeasti ajatus lähti siitä, kun siskoni sanoi etten pysty olemaan kahta viikkoa täysin vegaani. Mä halusin näyttää, että tottakai minä pystyn.

Virallinen vegaanihaaste kesti 30 päivää. Pidensin kokeiluni siis heti alussa kahdesta viikosta kuukauteen. Mä olin ajatellut vegaanista ruokavaliota jo kauan ennen tuota haastetta. Haaste antoi mulle syyn, mutta päätös oli syntynyt jo kauan ennen sitä.

Nautin siitä, kun jokainen ruoka piti miettiä uudelleen. Taas mä sain tarkistella ainesosa luetteloita ja sanoa ei kiitos kahvipöydässä oleville herkuille. Mä huomasin olevani paljon virkeämpi ja olin varma, että se johtuu siitä, etten syönyt mitään eläinperäisiä tuotteita. Hehkutin kaikille miten tämä vegaanihaaste on muuttanut elämäni. 

Mä joustin satunnaisesti vegaaniruokavaliosta. Silloin valitin kaikille, miten huonosti voin. Ettei ihmisen kuulu syödä näin. Sanoin että ilmastoahdistus on suurin syy siihen, että olen vegaani. Mä en halunnut myöntää, että se on vain uusi syömishäiriön oire. 

Ruokamysteerit kertoo aiheesta näin ”Keskustelimme ravitsemusterapeuttien kanssa aiheesta pitkään ja hartaasti. Konsensuksemme oli, että syömishäiriöitä sairastavat ja kasvissyönti tai veganismi ei ravitsemuksellisesti ole ongelma. Pulma ei olekaan ruokavalion ravitsevuus, vaan syyt, joiden takia se halutaan valita.” 

Juhannuksena olimme menossa mieheni vanhempien mökille. Pysähdyimme Kyyjärvellä kauppaan ja tarkoitus oli ostaa syötävää minulle, sillä enhän juhannuksen perinteistä grilliruokaa söisi. Kauppa oli pieni ja valikoima vielä pienempi. En löytänyt itselleni vegaanista syötävää. Loppumatkan itkin autossa aurinkolasit päässä. Ahdisti niin paljon, että olisin syömisen suhteen muiden armoilla. Silloin viimeistään tajusin olevani vegaani täysin vääristä syistä.

Syömishäiriöyksikkössä syyskuussa kerroin, että olen ollut vegaani, mutta nyt vähän joustanut. Ravitsemusterapeutti sanoi, että hyvä. Siis normaali ruokavalio. Mä olin tavallaan helpottunut silloin. Mä pystyin lopettamaan eläinperäisistä tuotteista ahdistumisen vasta, kun se tuli ulkopuolelta. 

Mulla ei ole mitään vegaanista ruokavaliota vastaan. Ainoastaan sitä, että minä olin vegaani täysin vääristä syistä. 

Mikä on teidän mielipide? Miten vegaaniruokavalio sopii yhteen syömishäiriön kanssa? Kelle vegaanihaaste sinun mielestä sopii?

Seuraa @idamoihei instagramissa ja saat tiedon uusista postauksista

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *