Uniongelmia

Pohjanmaalle on vihdoin tullut talvi. Ulkona on -14 ja tupakalla käyminen ilman sukkia saa varpaat jääpalikoiksi.

Illalla en meinannut millään nukahtaa. Ajatukset kulki liian nopeasti. Yritin keskittyä musiikkiin ja äänikirjaan, mutta molemmat tuntui liian vaikeilta. Oli vaikea olla paikoilla. Oli vaikea rauhoittua.

Kun vihdoin nukahdin, heräsin noin tunnin välein. Katsoin kelloa ja nukahdin kuitenkin heti uudelleen.

Unihäiriöt

Mulla on paha tapa googlettaa ja etsiä itselleni diagnoosi tai syy ongelmiini. Eksyin mielenterveystalon sivuille lukemaan unihäiriöistä. Mun nukkuminen on jo pitkään ollut ihan mitä sattuu. Nukun päivällä ja valvon yöllä, tai nukun päivällä ja yöllä tai valvon päivät ja yöt. Mun nukkumisella ei ole minkäänlaista logiikkaa. Kaikki on kiinni siitä, miten kovaa vauhtia mun aivot menee eteenpäin.


Unettomuus voi ilmetä nukahtamisvaikeuksina, vaikeutena pysyä unessa tai liian varhaisena aamuyön heräilynä Unettomuus voi saada alkunsa monesta syystä. Nykyisin jopa kolmannes työikäisistä kärsii toistuvista uniongelmista tilapäisesti ja jopa yli 10 prosenttia väestöstä kärsii kroonisesta unettomuudesta.

Mielenterveystalo

Mistä johtuu, että noin suuri osa ihmisistä kärsii uniongelmista? Unen vaikutus mielenterveyteen on suuri. Masennus ja ahdistus aiheuttavat uni ongelmia. Mulla suurin epätoivo iskee, kun lääkkeistä huolimatta en nukahda nopeasti. Silloin ajatukset alkavat laukata ja lietson itseni ahdistuksen partaalle.

Painopeitto

Osastolta kotiutuessani tilasin itselleni painopeiton. En ollut koskaan ennen kokeillut sitä, mutta olin kuullut vain positiivista palautetta. Tilasin 9kg peiton, koska kaikki tai ei mitään. Ainoa haaste painopeiton kanssa oli saada siihen lakana. Kädet voimattomina yrtin nostaa 9kg peittoa ja saada pussilakanan siihen, ihan niinkuin normaaliinkin peittoon. Päätin, että jos painopeiton ainoa negatiivinen vaikutus on lakanan vaihtovälin pidentyminen, pystyn elämään asian kanssa.

Ensimmäisen kerran kun menin peiton alle makaamaan, olo oli jotenkin kummallinen, mä rauhoituin. Mun lihakset rentoutui ja mulla oli hyvä ja turvallinen olla.

Kuopus herää usein todella aikaisin aamulla ja tulee ensimmäisenä mun viereen. Hämmästyin, kun otin lapsen kainaloon ja painopeiton alle, hän nukahti uudelleen. Seuraavana hankintalistalla on painopeitot myös lapsille.

Laventeli

Mä tulen nyt kaapista ulos. Olen jo aikaa sitten jäänyt koukkuun eteerisiin öljyihin. Laventelia nukkumisvaikeuksiin, appelsiinia piristämään ja piparminttua päänsärkyyn. Öljyistä löytyy apua vaivaan kuin vaivaan.

Laventeli rauhoittaa. Se auttaa mua nukkumaan, Käytän laventeli tyynysuihketta iltaisin ennen nukkumaan menoa, mulla on yöpöydällä laventeli tuoksukynttilä. Saunassa käytän laventeliöjljyä löylyveteen. Sanokaa mitä sanotte, mutta laventeli toimii.

Äänikirjat

Kuuntelen äänikirjoja lähes joka ilta itselleni iltasaduksi. Kun liian monena aamuna epätoivoisesti etsin airpodeja sängystä, päädyin tilaamaan itselleni unimaskin, jossa on kuulokkeet. Se on täydellinen.

Eilen illalla kuuntelemani kirja Parakki 10 ei ollut ehkä parasta iltasatumateriaalia. Ehkä mun täytyy myöntää, että suurin osa unettomista illoista on omaa syytäni. Liikaa ruutuaikaa, liian vähän rauhoittumista, liian ahdistava äänikirja.

Tänään mä aion yrittää enemmän.

Seuraa instagramissa ja facebookissa

Jaa tämä kirjoitus:

3 kommenttia artikkeliin “Uniongelmia

  1. ”Hauskaa” miten me molemmat päädyttiin kirjoittamaan samasta aiheesta samana päivänä.
    Unettomuus ja uniongelmat on ihan syvältä sieltä minne aurinko ei paista. Meinasin juuri itse, että lääkärin kontrollissa torstaina otan asian puheeksi, että tällä hetkellä olevat lääkkeet ei auta tippaakaan.
    Tuntuu, että menetän järkeni ennenkun saan hyvät yönet….
    Voimia ja parempia öitä sinne! <3

    1. Onhan se hyvä että, saa nukuttua yöllä tai päivällä. Mutta kun hermo kipujen kanssa, jää silmät auki ,,milloin puoleksi toista päiväksi tai pidemmäksi aikaa. Sitten kun nukut, uni yleensä katkonaista, ja kestää neljästä kuuteen tuntiin. Ikinä ei saa uni velkoja pois. Kyllä itsensä uneen saa, mutta, seuraavana päivänä ei jaksa tehdä mitään. Minulla on ainoa kuntoutus, puntti sali, ja jos en sitä tee, en enää liiku mihinkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *