tDCS-hoito

Tänään aloitin neljän viikon pituisen aivojen tasavirtastimulaatiohoidon eli tDCS-hoidon. Seinäjoella hoito toteutuu ryhmämuotoisena, jokaisena arkiaamuna neljän viikon ajan eli 20 kertaa 30 min.

tDCS eli täällä kotoisammin myssy on vielä melko uusi hoitomuoto masennukseen. Saamani lehtisen mukaan hoidon on arvioitu olevan yhtä tehokas kuin masennuksen lääkehoito. Haittavaikutukset ovat vähäiset: väsymystä ja päänsärkyä, joiden pitäisi lievittyä hoitosarjan edetessä. Ensimmäisen puolituntisen jälkeen havaittavissa on vain väsymystä.

Hoidon perusajatuksena on stimuloida aivokuoren neuroneja kallon läpi annettavan heikon (1–2 mA) tasavirtastimulaation avulla. Tämän ajatellaan laskevan aktiopotentiaalien syntymisen kynnystä (depolarisaatiokynnystä) anodialueella, ja siten kohdennetusti voimistavan hermovälitystä sellaisilla aivokuoren alueilla, joilla se on depression yhteydessä lamaantunut

Käypähoito

Aloitus

Hoitaja esitteli mulle laitteen, joka oli paljon pienempi ja yksinkertaisempi kuin olin odottanut. Pieni palikka, jossa oli tasan yksi nappi ja on/off kytkin.

Sain itse laittaa laitteen käyttövalmiiksi. Ensin elektrodien geelityynyt kasteltiin keittosuolalla. Seuraavaksi ne kiinnitettiin pieneen söpöön pipoon ja laitettiin johdot kiinni, loogisesti punainen punaiseen ja musta mustaan.

Sitten myssy laitettiin päähän. Ensin laite ei meinannut yhdistää, joka kuulemma saattaa johtua liian paksuista hiuksista ja geelityynyjä sai painella paikoilleen niin, että hiukset kastuivat. Kun hiukset olivat kastuneet, elektrodit yhdistivät ja laitteen sai napsauttaa päälle siitä ainoasta napista, joka laitteen päällä on.

Kaikki metalliset pään alueen korut piti hoidon ajaksi poistaa. Mulla meni jonkin aikaa kun rullailin jokaisen pallon auki nenästä, kielestä ja korvista. Huomenna osaan jo varautua ja luon natural lookkini jo ennen ryhmätoimintojen yksikköön lähtöä.

Hoito

Napsautin laitteen päälle ja sen näytölle ilmeistyi aika. Laite lopettaa itse hoidon 30 minuutin kohdalla, joten ei tarvitse edes katsoa kellosta paljonko aikaa on kulunu.

Tunsin miten vesi valuu geelityynyistä ja kastelee hiukset. Sähkövirta tuntui nipistelevältä, kuin nokkosen pistoilta otsassa. Siihen tottui äkkiä, eikä kohta enää edes huomannut että aivoihini johdetaan sähköä.

Hoidon aikana täytetään päiväkirjalomaketta, jolla arvioidaan onko hoidosta apua ja kuinka paljon.

Jälkeen

Laite lopetti 30 minuutin kohdalla ja hoito oli siltä erää valmis. Otin myssyn pois päästäni ja yritin saada kaiken geelin pois hiuksistani. Voinnissa en huomannut mitään erikoista. Illalla olen ollut väsynyt, mutta siihen voi olla monta muutakin syytä, kuin tDCS.

Korut takaisin naamaan ja huomisaamun hoitoa odotellessa!

Lue mitä ajattelin kun hoitojakso oli puolessa välissä.

Seuraa instagramissa ja facebookissa

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *