Rajat

Tänään sain raahattua itseni tanssi- ja liiketerapeuttiseen ryhmään. Olin perumassa lähtöni jo monta kertaa, mutta jälkeenpäin olen enemmän kuin tyytyväinen, että pääsin paikalle.

Kotoa lähteminen tuntuu hurjan paljon vaikeammalta kuin ennemmin. Jos saisin itse valita, makaisin sängyssä varmasti vuorokauden ympäri. Onneksi mulla on ihmisiä, joka potkivat mua liikkeelle ja kannustavat poistumaan kotoa.

Tanssi- ja liiketerapeuttinen ryhmä

Alussa opeteltiin oman kehon rajoja. Miltä omat ääriviivat tuntuvat ja millaisia ajatuksia oma keho herättää. Ei varmaan ole yllätys, etten keksinyt kehuja omasta kehostani. Mä yritin käydä läpi koko kehon, mutta keskivartalon kanssa iski ahdistus. Mä en pystynyt koskemaan vatsaani ilman inhoa ja ahdistusta. Epätoivoa siitä, miten mun kehosta on tullut tällainen.

Tämä on asia, jonka kanssa mun on tehtävä töitä. Mun on opittava olemaan itselleni armollisempi. Mun on opittava hyväksymään itseni ja annettava periksi sille, ettei musta tule enää koskaan sellaista kuin olen joskus ollut ja vaikka tulisikin, se ei tekisi mua onnelliseksi.

Ryhmässä tehtiin harjoitus, jonka tarkoitus oli kartoittaa omia rajoja ja miten ne kokee. Jokainen teki langalla ympärilleen lattialle oman tilan. Juuri sen kokoisen kuin itse koki tarvitsevansa. Mun oma tila on juuri sopivan kokoinen. Tein ison ympyrän, jonka sisälle mahduin makaamaan.

Makasin selälläni omassa tilassani, omien rajojeni sisäpuolella ja mun olo oli pitkästä aikaa turvallinen. Mulla oli siinä hyvä olla. Mun oli helppo hengittää siinä itse määrittelemäni rajan sisäpuolella.

Omat rajat

Samalla kun makasin omien rajojeni sisäpuolella, kuuntelin ryhmän vetäjän selostusta siitä, että jokaisella on oikeus omiin rajoihin. Jokaisella on oikeus sanoa ei, jos joku on tulossa omien rajojen sisäpuolelle.

Jotenkin ymmärsin, että mulla on oikeasti oikeus mun omaan tilaan. Kaikilla on oikeus tehdä omat rajat ja olla päästämättä muita rajojen sisäpuolelle. On oikeus sanoa ei ilman syyllisyyttä tai pelkoa siitä, että joku suuttuu. Läheisyys ei ole velvollisuus, jos se ei tunnu itsestä hyvältä. Mulla on oikeus päättää itse mun rajoista.

Turvallinen olo

Hämmentävää on se, miten pelkkä lanka voi saada aikaan turvallisuuden tunteen. Mä en rakentanut mitään konkreettista muuria itseni ympärille, mutta jo se että sain itse määritellä mun oman tilan auttoi. Mä tarvin ympärilleni oman tilan ja mun täytyy tehdä töitä sen eteen, että mä voin päästää muita omaan tilaani.

Tämä on toinen asia, joka vaatii töitä. Oppia pitämään omat rajat ja pikku hiljaa oppia joustamaan.

Seuraa instagramissa ja facebookissa

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *