Paljonko masennus maksaa?

Toivepostaus liittyen taloudelliseen tilanteeseen sairastaessa. Suomalaiset ovat tunnetusti huonoja puhumaan rahasta, mutta minä puhun. Vaikka asummekin hyvinvointivaltiossa, jossa oikeista sairaanhoitokuluista maksettavaksi jää vain pieni osa, pitkään sairastaminen vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseen. Kun ongelmia ja haasteita on tarpeeksi jo oman pään kanssa, voi pudonneiden tulojen kanssa pärjääminen tuntua ylivoimaiselta.

Lääkkeet maksavat kelakorvauksenkin jälkeen paljon, etenkin kun valmisteita ja annostuksia alussa vaihdetaan jatkuvasti, kun haetaan oikeaa toimivaa lääkitystä. Erikoissairaanhoidon sairaalamaksuista kertyy nopeasti iso lasku, vaikka psykiatrian hoitopäivä maksu onkin pienempi kuin muilla erikoisaloilla.

Määräaikaisesti työkyvytön

Olen ollut sairaslomalla eli määräaikaisesti työkyvytön pian puoli vuotta ja ensimmäisen 60 sairaslomapäivän jälkeen työnantaja maksaa palkastani 60%. Palkka siis pieneni huomattavasti.

Mulla on vakituinen työpaikka lähihoitajana vammaispuolella. Ei varmaan tule yllätyksenä, että hoitaja elää lisillä. Sairasloman ensimmäiset 60 päivää maksettiin täysi palkka, mutta ei yhtä hyvillä lisillä kuin aikaisemmin. Tein töissä ollessani paljon yövuoroja, joista tienasi paremmin kuin päivätöistä.

Onneksi en kuitenkaan pyöritä talouttamme yksin, vaan asuntolainan jakaa kanssani puolisoni. Kun tulot ja jaksaminen putosivat huomattavasti alemmalle tasolle, mieheni joutui ottamaan enemmän vastuuta perheessämme, myös taloudellisesti.

Hyvä vakuutus on lottovoitto

Tätä kirjoitusta ei ole tehty yhteistyössä yhdenkään vakuutusyhtiön kanssa, mutta suosittelen jokaista tarkistamaan millaiset vakuutukset itsellä on voimassa. Itse olen ollut järkevä edes jossain asiassa elämässäni.

Sairaskuluvakuutus korvaa lääkkeet ja hoitomaksut niin, että itselleni jää maksettavaksi 10% loppusummasta. Kun kotiuduin osastolta joulukuun alussa, postissa tuli yli 700€ lasku sairaalamaksuja. Ajattelin silloin, että ilman vakuutusta en selviäisi tästä laskusta ikinä. Joulusta olisi tullut ankea, jos vakuutus ei olisi korvannut laskusta 90%. Sekin helpottaa, ettei tarvitse säästellä lääkkeitä. Tarvittavien lääkkeiden kanssa ei tarvitse miettiä onko mulla rahaa hakea tätä lisää kun ne loppuvat.

Työkyvyttömyysvakuutus korvaa pitkittyneen sairasloman pienentynyttä palkkaa. Vakuutusyhtiö maksaa ensimmäisen vuoden ajan sen erotuksen, mitä jää kun palkkaa maksetaan vain 60%.

Töihin paluu

Mä tiedän olevani onnekas kun mulla on työpaikka johon palata. Mulla on mahdollisuus tehdä lyhennettyä työaikaa, kun töihin paluu joskus tulee ajankohtaiseksi.

Tällä hetkellä ajatus kolmivuorotyöhön palaamisesta tuntuu mahdottomalta. Tulevaisuus tuntuu epävarmalta. Onneksi mulla ei ole kiire tehdä päätöksiä tai palata töihin. Mä saan ottaa aikaa ja toipua rauhassa. Kuten omahoitajani kanssa tänään puhuttiin; mihinkään ei ole kiire. Mulla on mahdollisuus antaa itselleni aikaa ja opetella uudelleen hengittämään.

Seuraa instagramissa ja facebookissa.

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *