Onko ok sanoa ei?

Mun tunne-elämäni on enemmän kuin sekaisin. Mä en tunne omia rajojani. Mä saan paljon loistavia ideoita, jotka seuraavassa hetkessä tuntuu täysin mahdottomilta toteuttaa. Mä lupaan asioita, mutta seuraavassa hetkessä lupaukset tuntuu mahdottomilta pitää.

Onko oikein perua sovitut menot viime hetkellä, koska kotoa poistuminen tuntuu täysin mahdottomalta? Onko oikein esittää unohtavansa sovitut menot, koska ahdistaa liian paljon? Kuinka itsekäs voi olla, ettei aja pois jokaista ihmistä elämästään?

Epävakaus

Mä olen tunne-elämältäni epävakaa persoonallisuus. Mulle se tarkoittaa sitä, että kiihdyn nollasta sataan sekunneissa, mutta myös hyydyn sadasta nollaan yhtä nopeasti.

Epävakaasta persoonallisuudesta kärsivien mieliala on reaktiivinen, toisin sanoen mieliala vaihtelee keskimääräistä enemmän. Tunteiden epävakaus ilmenee huomattavina, voimakkaina muutoksina alakuloiseen tai masentuneeseen, ärtyneeseen, ahdistuneeseen, epätoivoiseen tai vihaiseen mielialaan. Mielialan muutokset toistuvat tiheästi ja ovat voimakkaita, mutta muutosten ei välttämättä tarvitse olla äkillisiä. Vaikka epävakaudessa esiintyy paljon vihaisuutta, on monilla myös omien tunteiden liiallista kontrollointia, ja tunteiden säätely voi vaihdella hetkestä toiseen ylikontrolloinnin ja alikontrolloinnin välillä.

Mielenterveystalo

Epävakaudesta huolimatta, mun pitäisi osasta sanoa ei tai ainakin luvata asiat pienellä varauksella. Miten voi oppia tunnistamaan omat rajansa? Miten voi sanoa ihmisille ei, kun oikeasti haluaisi vaan maata kotona yövaatteet päällä?

Paljon kysymyksiä ilman vastauksia.

DKT

Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT) on menetelmä epävakaan persoonallisuushäiriön ja muiden tunnesäätelyvaikeuksien, kuten vihanpurkauksien, hoitoon. Terapiassa saat konkreettista tukea rakentavien toiminta- ja vuorovaikutusmallien sekä tunnesäätelykeinojen harjoitteluun. Itsetuntemusta ja itsensä hyväksymistä vahvistetaan mindfulness- eli tietoisen läsnäolon harjoituksilla. Lisäksi terapiassa pyritään vahvistamaan hankalien tunteiden tunnistamisen ja sietämisen taitoja.

Terveystalo

Mun dialektinen käyttäytymisterapia alkaa todennäiköisesti helmikuussa. DKT:ltä mä toivon eniten sitä, että oppisin tunnistamaan omat rajani. ADHD:n oireet ja epävakauden oireet sekoittuvat toisiinsa, sekä mun omaan persoonaan. Mä haluan oppia tuntemaan itseni ja tietämään rajani, oppia rauhoittumaan.

Syyllisyys

Joskus syyllisyys on jatkuvaa ja siihen ei liity ilmeistä syytä Silloin muuttuu kuormittavaksi tekijäksi elämässä, kaventaen voimavaroja ja lisäten stressiä. Tunne voi liittyä toimintaan ja tekoihin, mutta yhtä lailla syyllisyyttä voi tuntea ajatuksista ja tunteista, jopa omasta olemassaolosta. Silloin syyllisyys kulkee osana arkea ja värittää taustalla kaikkea, mitä ihminen tuntee tai tekee.

Mieli.fi

Masennuksen myötä mä tunnen syyllisyyttä joka asiasta. Tunnen, että kaikki on mun syytä. Tunnen syyllisyyttä myös siitä, kun joudun sanomaan ei. Siksi mä en uskalla sanoa ei. Mä en osaa pysähtyä ja huomaan sen usein iltaisin ahdistuksena ja henkisenä väsymyksenä.

Mä haluan oppia sanomaan ei ilman syyllisyyttä. Ottamaan aikaa itselleni ilman syyllisyyttä. Mun on pakko olla itsekäs, jotta voin keskittyä omaan toipumiseeni.

Onko sulla vaikeuksia sanoa ei?

Seuraa instagramissa ja osallistu menossa olevaan arvontaan !

Jaa tämä kirjoitus:

2 kommenttia artikkeliin “Onko ok sanoa ei?

  1. Mitenkä adhd oireisiin kuuluva tunteiden vaihtelu erotusdiagnosoidaan persoonallisuushäiriöistä? Ja otetaanko siinä huomioon myös traumat (jotka usein hoitamattomana myös pers. Häiriöiden taustalla)…

    1. Valitettavasti en osaa vastata. Mulle on tehty kattavat psykologiset tutkimukset ja niiden perusteella tehty diagnoosit 🙂 mulla on postaus aiheesta psykologiset tutkimukset jos sieltä saisit jotain vastauksia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *