Mitä on täsmäsyöminen ja miten se auttaa?

Mä päätin antaa itselleni luvan syödä. Eilisiltaisten pohdintojeni tulos oli, että se on ainoa tapa saada hallinta pois syömishäiriöltä takaisin mulle. Söin siis kiltisti aamupalan ennen lähtöä tDCS-hoitoon. Kävin kaupassa ostamassa itselleni smoothien ja join sen kun aamupalasta oli kulunut tasan kolme tuntia. Miksi tämä sitten epäonnistui?

Täsmäsyöminen

Säännöllisen ateriarytmin mukaan päivän aikana syödään noin 3–4 tunnin välein valveillaoloaikana. Kun päivään kuuluvat aamupala, lounas, päivällinen ja sopivat välipalat, ahmimisen taajuus vähenee jo ihan siitä syystä, että nälkä ei pääse kasvamaan liian suureksi. Myös joustava ja salliva suhtautuminen ruokaan on tärkeää opetella. Ruoka on tavallista monipuolista ruokaa, johon kuuluu runsaasti kasviksia. Tästä syömistavasta käytetään nimitystä täsmäsyöminen.

Terveyskirjasto

Päätin antaa täsmäsyömiselle mahdollisuuden, en todellakaan ensimmäistä ja tuskin viimeistä kertaa. Kiltisti katsoin kellosta kauanko edellisestä ruokailusta oli aikaa. En asettanut mitään paineita sille, että viisi kertaa päivässä pitäisi syödä lautasmallin mukainen ateria. Päätin, että parempi vaihtoehto vuorotellen paastoamiselle ja ahmimiselle on syödä kellon tarkasti, eikä päästää ateriavälejä liian suureksi.

Mulla oli voittajafiilis kun kävelin bussipysäkiltä reilun kilometrin matkaa sairaalan ryhmätoimintoihin, aamupala vatsassani. Koin jonkin ahaa-elämyksen, että näin tämän kuuluu mennä. Koskaan musta ei tule normaalia syöjää, mutta tällä pääsen jo melko lähelle normaalia.

Kauppareissu

Vielä kotonakin mä söin yhden aikalailla normaalin annoksen lasagnea ja mietin itsekseni, että hei tämähän menee hyvin. Tämä on ratkaisu kaikkeen.

Iltapäivällä lähdettiin käymään kaupassa, ihan vain katsomassa yhtä neuletakkia. Pian löysin kärryistäni keksejä, jäätelöä ja karkkia ja totesin että ei helvetti ei tästä tullutkaan mitään. Kun tuotteet oli kärryssä perääntyminen oli mahdotonta. Mä tiesin, että ne on pakko ostaa ja mun on myös pakko syödä ne. Tiesin, ettei tästä voi enää peruuttaa.

Epäonnistuminen

Kotona mä söin. Toki oikeaan aikaan, mutta ihan liian paljon ja ihan vääriä ruokia. Keksejä, jäätelöä ja lakuja. Mun onnistunut mieliala meni heti miinuksen puolelle. Tunsin epäonnistuneeni täysin, etten mä osaa tätäkään. En osaa syödä kuin normaalit ihmiset syövät.

Ruoka-ahdistuksesta tuli valtava. Valtava pettymys. Valtava epäonnistuminen. Nyt mun kuuluisi osata päästää irti pettymyksestä ja syödä täysin normaali iltapala, täysi normaaliin aikaan.

Mulle tämä kurinpalautus on aina ollut vaikeaa. Mä saatan olla omasta mielestäni epäonnistunut koko loppupäivän tai koko loppu viikon. Kun on kerran mokannut jo, miksi lopettaa tähän? Syömishäiriön maailma on mustavalkoinen. Joskus jopa yksi virheliike voi suistaa raiteltaan koko loppu viikon.

Syömisen suorittaminen

Mikä on sitten tämä täydellinen syöminen, johon niin monet syömishäiriöiset pyrkivät? Ravitsemusterapeutti kysyi tätä multa ensimmäisellä käynnilläni syömishäiriöyksikössä. Mä en osannut vastata. Miten täydellisyyteen voi pyrkiä, kuin ei ole edes täysin varma mitä se tarkoittaa?

Mä olen kateellinen niille ihmisille, joille syöminen on automaattista. Syödään kun on nälkä ja lopetetaan kun on kylläinen ja jos menee överiksi joskus, ei se haittaa. Sehän on normaalia. Normaali syöminen ilman syyllisyyttä.

Mun seuraava askel normaaliuden yrittämiseen on se, että yritän päästä yli epäonnistumisesta ja syödä normaalin iltapalan. Se, onnistuuko se on sitten toinen tarina.

Seuraa instagramissa ja facebookissa.

Jaa tämä kirjoitus:

2 kommenttia artikkeliin “Mitä on täsmäsyöminen ja miten se auttaa?

  1. Kuulostaa niiin tutulta. Minulla ei ole mitään todettua syömishäiriötä eikä kukaan tiedä kuinka paljon ongelmia minulla on ruoan suhteen. Joku syömishäiriö kuitenkin on. Ollut jo vuosia ja tuntuu vain pahenevan. Ylipainoa ei ole, mutta paino on noussut nuoruusvuosista ja se ahdistaa. Samoin kuin se, että huomaa joidenkin housujen käyneen pieneksi. Ja se, kun näyttää kuvissa lihavalta.
    Ongelmani on herkut ja ahmiminen. Olen myös kokeillut tuota 3h välein syömistä, mutta ei se ole estänyt suklaahimoa. Päivä saattaa mennä ok, mutta iltaisin menee överiksi..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *