Mitä on impulsiivinen ostelu ja mitä siitä voi seurata?

Impulsiivinen ostelu ja rahan käyttö liittyy epävakaaseen persoonallisuushäiriöön ja tarkkaavaisuushäiriö oireisiin. Itse olen aina ollut huono rahan käyttäjä. Ostamalla uusia tavaroita olen hakenut uutta sisältöä elämääni. Kuitenkin se shoppailusta johtuva hyvän olon tunne on vain hetkellinen. Ostaminen vapauttaa dopamiinia ja muita mielihyvän hormooneita, joten siihen voi todellakin jäädä koukkuun.

Itse onnistuin suhteellisen pienessä ajassa tekemään Klarna-tilille yli 2000 euroa velkaa. Loppusumma yllätti. Velaksi ostamisesta on tullut liian helppoa. Osta nyt, maksa myöhemmin tarkoittaa shoppailuriippuvuudesta tai impulsiivisesta rahankäytöstä kärsivälle; osta nyt, älä mieti koska maksat.

Impulsiivinen rahankäyttö ja impulsiivinen ostelu

Impulsiivisuudella tarkoitetaan taipumusta toimia hetken mielijohteesta. Impulsiivisella käytöksellä tarkoitetaan toistuvia äkillisiä, spontaaneja ja harkitsemattomia tekoja

Käytös voi näkyä esimerkiksi kalliina heräteostoksina, ahmintana, harkitsemattomina seksisuhteina, työsuhteen äkillisenä lopettamisena tai alkoholinkäyttönä sopimattomissa tilanteissa.

mielenterveystalo

Impulssi on ajatus, joka ilmestyy tyhjästä ja se täytyy toteuttaa heti. Etenkin kun impulsiivinen käytös ei ole normaalin rajoissa, voivat nämä päähänpistot aiheuttaa ongelmia. Seurauksia miettimättä toimitaan juuri kuten itse halutaan. Ostetaan mitä halutaan. Tehdään mitä halutaan. Seurauksia ehtii miettiä myöhemmin. Maksaa ehtii myöhemminkin.

En ole ennen diagnoosejani osannut yhdistää omaa käytöstäni ilmpulsiivisuuteen, mutta jälkeenpäin katsottuna kaikki palat loksahtaa paikoilleen. Jos en olisi pitkässä parisuhteessa, jossa mieheni tuntee minut ja osaa ”katsoa perääni” laskuissa ja ostelussa, olisin jo varmasti kussut raha-asiani peruuttamattomasti.

Shoppailuriippuvuus ja impulsiivinen ostelu

Shoppailuriippuvuus liittyy vahvasti impulsiiviseen osteluun. Niiden suurin ero on se, että impulsiivisen ostelun syy on yleensä joko persoonallisuushäiriö tai tarkkaavaisuuden häiriö, vaikka shoppailuriippuvuuden taustalla onkin usein myös mielenterveyden ongelmia. Ostelu tuottaa mielihyvää tai tappaa aikaa ja syrjäyttää tylsyyden. Ostelu voi olla myös keino paeta todellisuutta. Ostelulla voidaan yrittää huonolla menestyksellä täyttää tyhjää oloa. Jos tyhjyyden tunne helpottaa edes hetkeksi, tuntuu siltä että ostos oli kaiken arvoinen.

Joskus käy niin, että liika ostaminen ahdistaa, mutta sitä ei pysty lopettamaan. Rahaakin kuluu yli varojen. Kyseessä voi olla silloin osto- eli shoppailuriippuvuus. Shoppailu on ongelma, jos se haittaa elämää tai aiheuttaa syyllisyydentunnetta. 

päihdelinkki

Jossain vaiheessa pahinta shoppailukautta häpesin hakea paketteja postista. Tilasin paketit automaatteihin, mutta niiden ollessa usein täynnä, jouduin hakemaan ne postin tiskiltä. Pakettien hakeminen alkoi ahdistaa. Pelkäsin, mitä työntekijät ajattelevat, vaikka tuskin olin ainoa postin vakioasiakas. Impulsiivinen ostelu ei parantanutkaan oloani.

Häpesin kertoa, että taas olisi uusi lasku maksettavana. Laskuja oli helppo torkuttaa. Vain muutaman euron hintaan eräpäivää sai siirrettyä kauas tulevaisuuteen. Myös unohdin usein maksaa laskut. Olen maksanut varmasti satojen eurojen edestä maksumuistutus kuluja ja viivästyskorkoja. Yleensä täysin tarpeettomista tavaroista, joita en edes tarvitse.

Osta nyt, maksa myöhemmin

Nykyään osamaksulla saa ostettua ihan mitä vain. Pienellä summalla kuukaudessa saat jotain, johon ei ikinä olisi varaa kertamaksulla. Kulu ja korkoja kertyy ja loppusumma ei pienene kovinkaan paljon, kun suurin osa pienestä kuukausi erästä on kuluja ja korkoja.

Ollessani pahimmassa kuopassa laskujen maksu oli täysin ylivoimaista. Mä en muistanut eräpäiviä, enkä muistanut mistä laskut löytää. Kun osamaksulasku tuli postilaatikkoon ja siinä luki, että jos en maksa tiettyä summaa eräpäivään mennessä osamaksu irtisanotaan ja loppu summa siirretään perintään. Silloin mun oli kotona pakko kertoa huima loppusumma, jonka olin saanut kerrytettyä muutaman kuukauden aikana. Silloin uskalsin vasta itse katsoa loppusumman velalle, jonka olin ihan itse saanut aikaan.

Klarna ei ole ystävä

Klarna toimii erittäin näppärästi. Siisti ja toimiva sovellus, jopa ilmoitukset kun lasku pitää maksaa. Jos sovelluksen velkasaldo näyttää tähtitieteellisiä lukemia ja et uskalla enää avata sovellusta, kyseessä on ongelma. Meni kauan, ennen kuin uskalsin kertoa paljonko olen tehnyt velkaa klarna-tilille. Pahimmillaan tili näytti yli 2000 euroa maksettavaa. Onneksi kiitos veronpalautuspäivän, tällähetkellä olen velkaa klarnalle pyöreät nolla euroa.

Kuluton ja koroton lasku muuttuu usein kalliiksi osamaksuksi, ainakin omalla kohdallani näin kävi. Ilmaiset 14 päivää olivat vitsi. Yhdellä napin painalluksella maksupäivä oli taas viikkojen päässä.

Miten estän velkaa kerääntymästä uudelleen?

Tunnen itseni välillä lapseksi, jonka perään täytyy katsoa etten sössi ihan kaikkea. Lapseksi, jolle täytyy määritellä säännöt. Kuitenkaan kyseessä ei ole vain mun henkilökohtainen talous, vaan nelihenkisen perheen talous. Lapsiperheessä olisi ihan kiva pystyä ostamaan ruokaa.

Määritin itselleni kaksi uutta sääntöä:

 1. Jos ostat, maksa heti. EI ENÄÄ KLARNAA, ei Collectoria, ei Qliroa, ei luottokorttia. Ei mitään.
 2. Älä tilaa heti vaan mieti pystytkö elämään ilman kyseistä tuotetta. Tuottaako se iloa? Onko se tarpeellinen?

Näillä eväillä siihen, että ensivuoden veronpalautukset käytän johonkin ihan muuhun kuin vanhoihin velkoihin ja yritän päästä eroon impulsiivisesta ostelusta.

Seuraa instagramissa

Jaa tämä kirjoitus:

1 kommentti artikkeliin “Mitä on impulsiivinen ostelu ja mitä siitä voi seurata?

 1. Oivoi kuinka voin sanoa samaistuvani tähän aivan täysin.
  Olen itsekin joutunut opettelemaan näihin samoihin sääntöihin.
  Nykyään netti”shoppailen” niin, että laitan kaikkea ”tarpeellista” ostoskoriin ja kun menen katsomaan loppuhintaa niin kauhistun. Sitten karsin kaikkea mitä en nyt ”välttämättä tarvitse” – kauhistun edelleen ja suljen koko nettikaupan. Tosin nyt kun on kaikkia nettikirppiksiä niin edelleen tulee osteltua jotain ”halpoja” löytäjä.

  Olen shopaholic ja niin koukussa shoppailuun ja osteluun että terve.
  Ja rahaahan siis ei ole edes kuukaudeksi pärjäämiseen vyö tiukalla. Ei siis hyvä yhdistelmä. Luottokortti vinkuu, kun ei ole rahaa ruokaan kuun puolenvälin jälkeen.

  Tsemppiä ja pidä pää kylmänä!! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *