Kokemukseni Medikinet CR:ästä

Neljä osaisen julkaisusarjan ADHD-lääkkeitä osa 3. (Osat yksi ja kaksi)

Kirjoitan omasta henkilökohtaisesta kokemuksestani. Muista, että jokainen lääke vaikuttaa yksilöllisesti ja kaikki eivät oireile samalla tavalla. 

Medikinetin aloitus

Concertaa ehdin syödä kolme viikkoa kunnes haitat kasvoivat hyötyjä suuremmiksi. Concerta lopetettiin ja tilanne aloitettiin jo seuraavana päivänä Medikinet CR 30mg.

Yleensä Medikinet aloitetaan 10mg annoksella, mutta koska siirryttiin Consertasta Medikinettiin nopealla aikataululla ja Concertan haitat eivät olleet vakavia, pystyttiin Medikinet CR aloittaa suuremmalla annoksella.

Taas kului ensimmäinen viikko aloitusannoksella, jolloin en huomannut lääkkeellä minkäänlaista vaikutusta, en hyvää enkä huonoa. Lääkärin mukaan on yleistä, ettei aloitusannoksella vielä ole minkäänlaisia vaikutuksia.

Lisää metyylifenidaattia

Concertalla ja Medikinetillä on sama vaikuttava aine; metyylifenidaatti. Kapseli kuitenkin vapauttaa metyylifenidaattia eri tavalla, joka voi olla ratkaiseva tekijä siinä miten lääke vaikuttaa.

Medikinet CR:ssä on tarkemmat ohjeet kuin Concertassa. Medikinetiä ei saa ottaa tyhjään vatsaan, vaan on syötävä ensin. Pakko tunnustaa, että en syönyt. Medikinet vei tehokkaasti nälän tunteen, joka ei syömishäiriöiselle ole kovin toivottava haittavaikutus.

Medikinet CR:än haittavaikutuslista on Concertankin listaa pidempi. Tämä ei kuitenkaan Concertan tavoin aiheuttanut ahdistusta vaan itselleni suurin haitta oli yskä. En osannut yhdistää tätä haittavaikutuksiin ennekuin lääke lopetettiin riittämättömän tehon takia. Heräsin yöllä siihen, että yskin ja tunsin tukehtuvani. Kun Medikinet CR lopetettiin, yskä katosi yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Medikinetin haittavaikutukset olivat Concertan haittoja vähäisemmät, mutta niin oli hyötykin.

Viikon jälkeen annos tuplattiin. 60mg Medikinet CR:rää ei tuonut toivottuja vaikutuksia. Medikinet CR:rää on mahdollista ottaa myös monta kertaa päivässä ja lääkäri ehdottikin ensin, että lisättäisin vielä päivälääkkeeksi 30mg. Pyysin kuitenkin olisiko mahdollista vaihtaa kokonaan vaikuttavaa ainetta. Olin menettänyt uskoni siihen, että metyylifenidaatti valmiste toisi riittävästi apua.

Medikinetin kelakorvattavuus

Medikinet CR on hiemat Concertaa kalliimpi. Kuitenkin tähänkin saa kelakorvauksen, joka laskee hintaa. Nyt kun kaksi metyylifenidaatti valmistetta on kokeiltu, voidaan kokeilla valmisteita, joille ei ole kelakorvausta. Kun lääkettä on kokeiltu ja se todetaan sopivaksi voi lääkäri hakea kelalta erityiskorvattavuutta lääkkeeseen.

Useamman lääkevalmisteen kokeileminen tulee kalliiksi. Etukäteen ei voi tietää mikä sopii ja mistä on apua. Lääkkeet myydään 30 tabletin pakkauksissa joten osa jää käyttämättä, kun usein annostusta nostetaan viikon välein. Kapseleita ei myöskään saa puolittaa.

Ymmärrän lääkäreiden järjestyksen, että lääkkeitä aloitetaan kokeilemaan yleensä halvimmasta alkaen. Hyvinvointivaltiossakin voi lääkkeiden hinta tulla esteeksi niiden kokeiluun. Oikean valmisteen etsiminen on kuin lottorivi.

Jatkoa viimeisessä osassa

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.