Kokemukseni Elvanse Adultista

Neljä osaisen julkaisusarjan ADHD-lääkkeitä viimeinen osa. (Osa 1, osa 2 ja osa 3)

Kirjoitan omasta henkilökohtaisesta kokemuksestani. Muista, että jokainen lääke vaikuttaa yksilöllisesti ja kaikki eivät oireile samalla tavalla.

Lisdeksamfetamiinidimesilaatti

Kun kokeiltuna on kaksi metyylifenidaattivalmistetta, siirryttiin omasta toiveestani kokonaan toiseen vaikuttavaan aineeseen. Kauppanimeltään Elvanse aloitettiin 30 mg annoksella. Olin jo hyvin tottunut siihen, että kun uusi lääke aloitetaan pienellä annoksella menee viikko täysin ilman mitään vaikutusta.

Juuri näin Elvanse 30 mg:n kanssa meni. Ensimmäiseen viikkoon en huomannut vaikutusta. Lääkäri soitti viikottaisen puhelunsa ja annos nostettiin 50 mg. Tämä tarkoitti sitä, että sain hakea apteekista uuden purkin lääkkeitä ja 30 mg jäävät kaapin perälle vanhenemaan. Elvanse on huomattavasti kalliimpi lääke, kuin edelliset Concerta ja Medikinet CR.

50 mg sai mun pään jälleen hiljentymään. Päässä on vain yksi ajatus kerrallaan, joka tuntuu uskomattomalta, epätodelliselta. Pystyn keskittymään vain yhteen ajatukseen kerrallaan ja pystyn tekstin kirjoitettuani lukemaan sen läpi. Vielä on optio nostaa annostus 70 mg, mutta tällä hetkellä olen tyytyväinen tähän. Tyytyväinen siihen, että mun päässä on hiljaista.

Elvansen vaikutus

Elvanse vaikuttaa eri tavalla, kuin aikaisemmin kokeilemani valmisteet. Elvanse on myös pitkävaikutteisempi ja vaikuttaa jopa 13 tuntia. Tämän takia on tärkeää ottaa lääke aamulla tarpeeksi aikaisin, ettei se vaikuttaisi yöuniin.

Deksamfetamiini on keskushermostoon vaikuttava sympatomimeetti. Se tehostaa aivojen tiettyjen aliaktiivisten osien toimintaa. Näin se voi parantaa tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä ja vähentää impulsiivista käyttäytymistä pitkävaikutteisesti.

Yliopiston apteekki

Elvansesta en ole huomannut haittavaikutuksia. Tuntuu siltä, että olen löytänyt itselleni toimivan ADHD-lääkkeen. Lääkitys ei saanut mua paranemaan tai saanut aikaan maata mullistavaa ajatustoiminnan muutosta, mutta mun on helpompi olla itseni kanssa. On helpompi toimia. Kirjoittaminenkin tuntuu paljon helpommalta, kun päässä on rajallinen määrä ajatuksia.

En väsy yhtä helposti kuin ilman Elvansea. Suurimmat kierrokset jäävät pois ja mun on helpompi tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan. Kiitos Elvanse, tällä hetkellä mä voin hyvin.

Elvansen hinta

Elvanse on erittäin kallis lääke ja siihen saa kelakorvattavuuden vasta, kun lääkäri tekee kelaan hakemuksen ja muita halvempia valmisteita on kokeiltu ensin. 30 kapselia 30mg Elvansea maksoi 107,25 euroa. Kun annos nostettiin 50mg kirjoitti lääkäri uuden reseptin vahvempaan Elvanseen, joka oli vielä edellistä hintavampi: yli 120 euroa.

Oikean lääkkeen löytyminen voi käydä kalliiksi ja kaapin perällä kerääntyy vanhentumaan satojen eurojen edestä lääkkeitä, kun valmisteita ja vahvuuksia vaihdellaan tiheästi yleensä viikon välein. Silti on vaikea laittaa hintaa omalle hyvinvoinnille ja sille tunteelle kun oikea lääke löytyy.

Vuoristorata

Vaikka Elvanse on helpottanut mun oloa, on silti vanha tuttu vuoristorata edelleen käynnissä. ADHD-lääkityksen tarkoituskaan ei ole poistaa ADHD:ta tai kaikkia oireita, vaan helpottaa ADHD:n kanssa pärjäämistä. Edelleen kärsin tunnesäätelyn ongelmista ja niiden aiheuttamasta impulsiivisuudesta. Vieläkään mä en ole parantunut, vaikka mulla on toimiva ADHD-lääke.

Elvanse ei tee mun jokaisesta päivästä mutkatonta ja helppoa, vaan mun on helpompi keskittyä eikä vauhtia ole niin paljon kuin yleensä. Hyvistä päivistä on vaikea nauttia, kun ei koskaan tiedä kauanko sitä jatkuu. Hyvinä päivinä pelkää putoavansa liian korkealta jos siihen ehtii tottua liikaa.

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.