Mun aina ollut vaikea hyväksyä itseni. Koskaan en ole tuntenut oloani hyväksi omassa kehossani. Kehopositiivisuus on kaunis ajatus. Haluaisin ajatella positiivisemmin omasta kehostani. Haluaisin tuntea oloni hyväksi omassa vartalossani. Kehopositiivisuudesta puhuttiin myös psykofyysisessä fysioterapiassa.
Fysioterapeutti kysyi multa, mitä mieltä mä olen kehopositiivisuudesta somessa? Vastasin., että kannatan ehdottomasti, että on hienoa miten jokainen saa olla sellainen kuin haluaa. Fysioterapeutti jatkoi, että miksi se ei sitten koske mua itseäni? Mä olin sanaton. Aloin miettiä, miten mä voin sanoa olevani kehopositiivisuuden puolella, kun en hyväksy itseäni?
Mitä on kehopositiivisuus ?
Kehopositiivisuus tarkoittaa lyhyesti ja ytimekkäästi kaikenlaisten kehojen kunnioittamista, arvostamista ja hyväksymistä sellaisenaan. Se on sen tosiasian tunnustamista, että jokainen keho on aina arvokas riippumatta siitä, minkä kokoinen ja muotoinen tai mallinen se on. Kehon arvo on aina absoluuttinen, eikä sitä voi kukaan toinen kyseenalaistaa. Kehon arvo on kuin ihmisoikeus – se on jokaisella ihmisellä kehon kokoon, muotoon tai malliin katsomatta.
Kehopositiivisuus on myönteistä, hyväksyvää, lempeää ja armollista suhtautumista omaan kehoonsa. Se on oman kehon arvostamista ja kunnioittamista sekä sen hyväksymistä kaikkine ominaispiirteineen, muotoineen, kuoppineen, muhkuroineen, arpineen, sileyksineen ja epätasaisuuksineen. Se on oman kehon hyväksymistä rakkauden ja huolenpidon arvoisena. Se on hyvän haluamista itselle – saman hyvän sallimista omalle keholleen, mitä soisi jollekin muunlaiselle keholle.
psykat.net
Kehopositiivisuus ei ole lihavuuden ihannointia, kuten jotkut sen voivat ymmärtää. Kyse on siitä, ettei ulkonäkö tee ihmisestä vähemmän arvokasta. Itseään ei tarvitse välttämättä rakastaa, mutta ei myöskään aktiivisesti vihata. Itsensä vihaaminen ei johda mihinkään. Mulla on vielä pitkä matka siihen, etten vihaisi itseäni. Kuitenkin haluan tehdä töitä itseni hyväksymisen eteen. Joskus mullakin voi olla hyvä omassa kehossani. Hyvä juuri näin.
Somen monet puolet
Filtterit, kuvakulmat ja kuvien käsittely. Se mitä somessa näemme, on harvoin täysin aitoa. Sosiaalinen media aiheuttaa paljon ulkonäköpaineita ja useiden tutkimusten mukaan altistaa syömishäiriöille.
Ulkonäön ihannointi saattaa lisätä tiettyjen nuorten syömishäiriöitä. Nuorilla naisilla laihuus ja miehillä lihaksikkuus lisäävät kuvien suosiota ja kehuja omasta ulkonäöstä. Samalla sosiaalinen media voi olla julmapaikka. Palautetta tulee todella suoraan ja trollejakin hyppii joka kulman takana härnäämässä. Nuoren, joka altistaa itsensä julkiselle arvostelulle, pitää olla vahva ja jalat tukevasti maassa. Kuinka moni nuori on tällainen, kun se voi olla haastavaa aikuisellekin blogaajalle tai tubettajalle?
Sosiaalinen media opetuksessa
Somessa puhutaan onneksi paljon myös kehopositiivisuuden puolesta. Instagramissa on monia kehopositiivisuus aktivisteja, jotka ovat uskomattoman rohkeita ja antavat kasvonsa kehopositiivisuudelle. Yksin suosikeistani on Eve ”JaMami” Vuorenmaa, joka on valittu myös syömishäiriöliiton sylikummiksi 2020.
Itseään ei tarvitse rakastaa, mutta ei myöskään vihalla saavuteta mitään. Mennään pienin askelin kohti itsensä hyväksimistä.
Seuraa instagramissa