Iso paha lasu?

Lasu eli lastensuojeluilmoitus. Sanana pelottavan kuuloinen, leimaava ja negatiivinen. Lastensuojeluilmoitus eli kotoisammin lasu, tehdään automaattisesti, jos toinen vanhemmista kärsii vaikeasta masennuksesta. Kun diagoosini vaihtui keskivaikeasta masennuksesta vaikeaan masennukseen, lääkäri ilmoitti että hänen velvollisuutensa on tehdä lastensuojeluilmoitus.

Mikä siitä sitten seuraa?

Sosiaalipalveluiden tehtävänä on auttaa, kun lapsi tai perhe tarvitsee tukea. Perhe voi hakea apua jo ennen kuin ongelmia syntyy.

Sosiaalihuollon työntekijä arvioi jokaisen ilmoituksen. Sen jälkeen hän selvittää lapsen ja perheen tilanteen. Selvitys voi olla palvelutarpeen arviointi tai lastensuojelun tarpeen selvitys.

Jos lapsi ja perhe tarvitsevat tukea, laaditaan lastensuojelun asiakkuussuunnitelma. Siihen kirjoitetaan, miksi apua tarvitaan ja millaista apua annetaan.

Lastensuojelu.info

Mun ensimmäinen ajatus oli kauhistus ja epäonnistunut olo. Syyllisyys, että mä olen tuonut meidän perheeseen tämän kauhean sairauden ja nyt lapsistakin ollaan jo huolissaan. Alkujärkytyksen jälkeen aloin ajatella asiaa. Oli pakko yrittää olla positiivinen ja ajatella, että ilmoituksen ansiosta meidän perhe saa apua ja tukea muuttuneessa arjessa.

Meillä lasun tekemisestä meni viikkoja siihen, kun joku oli oikeasti yhteydessä meihin. Ensimmäinen puhelu tuli minulle, vaikka olin jo sairaalahoidossa enkä osannut kertoa arjesta kotona yhtään mitään. Sosiaalityöntekijä soitti, että tehdään palvelutarpeen arviointi.

Meidän tapauksessa lopputulos palvelutarpeen arviointi tarkoitti sitä, että saimme suoran puhelinnumeron, johon soittaa jos tilanne muuttuu ja kotona tarvitaan apua.

Palavereita ja palavereiden perään

Nyt kun mä olen kotiutunut, pidetään sosiaalityöntekijä kanssa uusi palaveri siitä, millaista meidän arki on nyt kun mäkin olen kotona. Tarvitaanko mahdollisesti nyt apua ja tukea. Sosiaalityöntekijä on tulossa käymään ensiviikolla. Puhelimessa jo puhuttiin mitä apua kotiin mahdollisesti tarvittaisiin. Tarkemmin asiasta puhutaan sitten kasvotusten.

Lasu ei ole epäonnistuminen

Lastensuojeluilmoitus eli lasu ei tarkoita, että olisi vanhempana jotenkin epäonnistunut. Lastensuojelu ei ole vihollinen tai paha asia. Palvelutarpeen arvioinnissa kukaan ei ole ottamassa lapsia pois kotoa ilman syytä. Apu ja tuki kannattaa ottaa vastaan avoimin mielin ja pelkäämättä.

Itse odotan innolla palaveria sosiaalityöntekijän kanssa ja sitä, jos saisi vaikka apua joulusiivojen kanssa. Sitäkään en pidä epäonnistumisena. Apu täytyy osata ottaa vastaan.

Seuraa instagramissa

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *