Hallinnan menetys

Minimanin hurjilla päivillä oli tarjous: 3 Ben&Jerry´s purkkia 10 €. Tarjouksena erittäin hyvä. Normaalisti jo yhdestä purkista maksaisi noin kuusi euroa. Jäätelö on aina ollut mun heikko kohta. Jäätelöllä aloitin mun ensimmäiset ahmimiskohtaukset, se kun maistuu suunnilleen samalta myös ylös tullessaan.

Viha-rakkaussuhde

Mulla ja jäätelöllä on aina ollut viha-rakkaussuhde. Mulla ei ole koskaan ollut rajaa paljonko voin sitä syödä. Se on saanut mut syömään salassa. Saanut mut häpeämään syömistäni.

Määrä meni aina laadun edelle, toki kiitos Minimanin; nyt ei ole tarvinnut valita määrän ja laadun välillä. Mä häpeän purkkien määrää pakastimessa melkein yhtä paljon kuin häpeä tyhjiä purkkeja roskiksessa. Laitan niitä päällekäin, että nopealla vilkaisulla näyttää siltä kuin roskiksessa olisi yksi purkki. Häpeän sitäkin, että aina yksi purkki ei riitä.

Hallinnan menetys

Monen muun syömishäiriöisen tavoin mun maailma on mustavalkoinen. Yksikin lipsahdus ja päivän syömiset on pilalla. Kun mä teen tietoisen päätöksen ja otan pakastimesta jäätelöpurkin, teen samalla päätöksen, että koko päivä on pilalla.

Kun alan syödä yksin ollessani tulee mulle olo etten hallitse itseäni. Mä en pysty lopettamaan. Puhuin tästä omahoitajani kanssa maanantaina. Sanoin, että pelkään hallinnan menettämistä. Tunne hallinan menetyksen jälkeen on äärimmäinen häpeä. Kerroin, että pelkään joku päivä tajuavani, että olen syönyt itseni niin isoksi etten pääse enää ylös sängystä.

Mä en hahmota omaa kokoani. Pelkään etten huomaa kun X-kirjaimet ällä edessä vain lisääntyy ja kaikki on vain mun omaa syytäni.

Syömishäiriö ja paino

Syömishäiriö ei aina näy painossa. Mä katson kaihoisasti kuvia ajalta kun syömishäiriöni oli aktiivisimmillaan ja mä olen pienimmilläni. Mä olen 15-vuotias. Se, että aikuinen nainen haaveilee 15-vuotiaan vartalosta ei ole normaalia eikä mahdollista ja mä tiedän sen.

Mua hävettää kirjoittaa, että mä olen ollut katkera siitä, että sairastuin ”väärään” syömishäiriöön. Syömishäiriö on tehnyt musta ylipainoisen ja onnettoman. Mulla syömishäiriö ei ole näkynyt painossa yläasteen jälkeen. Sitäkin enemmän se on ollut mun päässä ja ohjaillut mun ajatuksia.

Pikkuhiljaa ajan ymmärtää ajatuksia, jotka tulevat suoraan syömishäiriöminältä. Mä alan tiedostaa ettei ne pidä paikkaansa. Kuitenkaan en ole vielä siinä pisteessä jossa voisin tehdä asialle jotain.

Omat ajatukset

Missä on mun omat ajatukset ja miten mä voin varmasti erottaa ne syömishäiriöminän ajatuksista? Ne ajatukset on kulkenut mun mukana niin kauan, että niistä on tullut osa mua.

Tänään musta tuntuu, että olen ottanut erävoiton syömishäiriön kanssa taistelusta; olen syönyt aamupalan, sekä lounaan. Näillä pienillä onnistumisilla mä yritän rakentaa mun omia ajatuksia. Ajatuksia siitä, että hallinta on edes välillä mulla.

Mä tiedän, että mun on opittava syömään. Mun pitää oppia tunnistamaan kehoni viestejä, joita olen laiminlyönyt yli vuosi kymmenen. Onneksi postissa tuli aika ravitsemusterapeutille.

Seuraa instagramissa ja facebookissa

Jaa tämä kirjoitus:

7 kommenttia artikkeliin “Hallinnan menetys

  1. Tuttu tunne. Päiväni menee myös usein pilalle jos otan yhden suklaapatukan ja usein sorrun ahmimaan. Painoni on noussut viimeisen 3 vuoden aikana.

  2. Samojen asioiden kanssa painin itsekkin 🙁 Onko sulla hampaat pysyneet hyvässä kunnossa, itselläni ei. Se ahidistaa paljon.

    1. On vaikuttanut hampaisiin ja sen takia olen vältellyt hammaslääkärille menoa. Pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja varata aika…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *