Akuutti kriisijakso kestää kolme päivää

Vihdoin kahden päivän oleskelun jälkeen tapasin lääkärin. Tästä tapaamisesta mä on tyrmistynyt. Olin niin sanaton, etten osannut edes laittaa vastaan.

Saavuin osastolle tiistaina, kun neurologilla heräsi huoli mun voinnista. Siitä menin psykiatrian päivystykseen odottamaan ja vihdoin mut otettiin osastojaksolle.

Lääkärin vastaanotto

Omahoitajan kanssa keskusteltiin eilen kotiharjoitteluista, että menisin viikonloppuna kotiin päiväkäynnille. Ajatus tuntui hyvältä, turvalliselta. Sovittiin, että tästä puhutaan lääkärin kanssa tarkemmin seuraavana päivänä.

Tänään vihdoin tapasin lääkärin ensimmäisen kerran. Epätodelliset olot kuitattiin dissosiaatiohäiriöllä, josta puhun sitten lisää mielenterveyskeskuksessa jonne mulla on aika kuukauden päästä.

Lääkäri sanoin, että akuutti kriisijakso kestää kolme päivää. Vastasin hänelle, että edellisellä kerralla se kesti kuusi viikkoa, että ollaanko mua oikeasti kotiuttamassa huomenna? Lääkäri sanoi kyllä. Kertoi kirjoittavansa mulle huomenna kuukauden sairaslomaa ja sitten kotiin.

Kerroin, että mua pelottaa, etten mä ole valmis kotiin. Vastaus oli jo ennalta tuttu, hyödyn enemmän avohoidosta.

Kotiutus

Huominen kotiutus oli totaalinen yllätys. Kolmessa päivässä mikään ei ole muuttunut. Mun olo on edelleen yhtä sekava, jopa sekavampi kuin tänne tullessa. Mitä apua on kolmen päivä kriisijaksosta?

On makuupaikkoja jäljellä enää vain kuusi
Nykyään en ees viikoksi petiä saa
Kun saapuu jo seuraava potilas uusi
Ja itse saan vaihteeksi jonottaa

Maustetytöt

Mikä mättää?

Edelliseltä jaksolta mulla oli enemmän kuin positiiviset ajatukset. Nyt mun olo on turha, merkityksetön. Mun turvapaikka on pettänyt mut ja potkii mut ulos.

Mä en ole ainoa, joka on saanut huonoa hoitoa tai kohtelua täällä tällähetkellä, eikä mun tarina ole mitään verrattuna moneen muuhun täällä. Osaston tunnelman on erilainen kuin viimeksi. Kireä ja kiireinen.

Mä ymmärrän, että monet ovat mua huonommassa kunnossa ja tarvitsevat osastopaikan, mutta silti mun olo on taas kerran heittelle jätetty. Mitä tässä kaupungissa pitää tehdä saadakseen apua?

Kertokaa joku mulle mikä tässä sairaanhoitopiirissä nyt mättää?

Seuraa instagramissa ja facebookissa

Jaa tämä kirjoitus:

9 kommenttia artikkeliin “Akuutti kriisijakso kestää kolme päivää

 1. Tsemppiä.
  Itse menin 4 vuotta sitten todella hienossa kunnossa päivystykseen. Voitini oli niin huono, että mieheni vei minut ja sanoi lääkärille että ei uskalla ottaa mua kotiin. Lopulta lääkäri suostui että minut viedään osastolle. Kotona oli kuukauden ikäiset kaksoset (mummi hoitamassa)
  Osastolle päästyämme lääkäri sanoi hoitajille minun kuulleni, että tästä tulee sitten Max kahden yön jakso ettei potilaan vuorovaikutus vaivoihin kärsi liikaa. No voit arvata kuinka tämä lisäisi ahdistustani.
  Onneksi aamulla osastolla lääkäri joka ymmärsi tilanteeni ja lopulta jakso kesti yli kuusi viikkoa. Tapasin vauvoja säännöllisesti ja nyt kun lapset neljä vuotta, ei mitään ongelmia meidän suhteessa.
  Mutta en ikinä unohda lääkärin kommenttia.
  Itsellä vaikea sekamuotoinen masennus ja ahdistus sekä pakkoajatus ja ocd.
  Vointi vaihtelee paljon ja välillä tuntuu että osasto jakso tulisi tarpeeseen.
  Kiitos kun kirjoitat rehellisesti ja avoimesti.
  Toivottavasti vointisi kohenee ja tapaat ensi kerralla järkevämmän lääkärin.

 2. Psykiatrian akuuttiosastolla töissä olevana voin kertoa, että kolmen päivän kriisijakso on ihan normaali käytäntö ihan kaikissa sairaanhoitopiireissä. Pidemmät jaksot on yleensä lääkitysmuutoksia varten, koska osastohoidossa on helpompi seurata lääkkeiden vaikuttavuutta.

  Epävakaapersonaallisuushäiriö hoidetaan myös Käypä hoito-suositusten mukaisesti avohoidossa, ei missään tapauksessa osastolla. Osastohoito ei hyödytä yhtään mitään, vaikka se potilaasta siltä tuntuukin. Harmi, että sulla on tuollainen kokemus, että pohja on viety ja turvapaikka mennyt. Todellisuudessa se turvapaikka ja – verkko on juurikin siellä avohoidossa. Kannattaa sinunkin hoitajana perehtyä noihin Käypä hoito-suosituksiin, niin ymmärrät paremmin myös omaa hoitoasi.

  1. Epävakauden hoitosuositukset tiedän kyllä, mutta en ole täällä hakemassa apua siihen vaan ihan muihin diagnooseihin. Eniten harmittaa se, että kaikki muut ongelmat jäävät epävakauden alle.

 3. oletko tosiaan pääsemässä pois osastolta? oletko varmasti kertonut avoimesti kaikki sun ongelmat etteivät jää epävakauden alle. kannatta kertoa kaikki synkimmätkin ajatukset, niin, jos saisit vielä sieltä apua.

   1. Hei Ida,
    Tunnut vahvalta ja eteenpäin pyrkivältä naiselta, jonka mahdolliset epävarmuudet itsen suhteen jäävät taka- alalle, kun keskityt arjessa ja elämässä omiin vahvuuksiin ja haasteissa onnistumisiin.
    Toivon sulle hyvää jatkoa eteenpäin elämässä ja onnea siinä, mihin elämässä suuntaatkaan. ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *