Ahdistuksen hallintakeinoja osa 1

Mitä on ahdistus ja miten sitä voi hallita?

Ahdistuneisuudella tarkoitetaan pelonsekaista tai huolestunutta tunnetilaa, johon liittyy osin tietoinen tai tiedostamaton huoli jostain nykyhetkeen tai tulevaisuuteen liittyvästä tapahtumasta.

Kyky tuntea pelkoa ja ahdistuneisuutta on terve ominaisuus, koska se varoittaa ihmistä uhkaavista tilanteista. Heikentäessään ihmisen toiminta- tai vuorovaikutuskykyä ahdistuneisuus voi kuitenkin olla myös psykiatrisen sairauden oire.

Erilaisiin psykiatrisiin sairauksiin tai pakonomaiseen päihteiden käyttöön liittyvä ahdistuneisuus on usein hyvin voimakasta, ja se muistuttaa kuolemaan, hajoamiseen tai yksinjäämiseen liittyvää kauhunomaista ja lamaavaa pelkoa. Kyse ei tällöin ole useimmille ihmisille tutusta jännittyneisyydestä tai lievistä peloista. Tämän voimakkaan ahdistuneisuuden luonteen ymmärtäminen on tärkeää autettaessa ja tuettaessa voimakkaasta ahdistuneisuudesta kärsiviä

Terveyskirjasto

Mulle ahdistus on möykky rinnassa, joka leviää koko kehoon pikkuhiljaa. Se on jalkojen voimattomuutta ja sitä, että on vaikea kävellä. Ahdistus on pahimmillaan sitä, etten pysty pysähtymään. Se lamaa ajatukset tai saa ne kulkemaan valonnopeudella. Silloin on mahdotonta ajatella selkeästi. Kaikki asiat tuntuu elämää suuremmilta.

Koska ahdistuksen vallassa on vaikea ajatella selkeästi, pitäisi ahdistuksen hallintakeinoja harjoitella silloin, kun ahdistus ei ole huipussaan.

Ahdistustesti

Ahdistuksen hallintakeinoja

Sain jo alkusyksystä kaksi monen sivun listaa ahdistuksen hallintakeinoja. Taas tänään tehoavon omahoitaja käynnillä muistutettiin, että olenhan jo kokeillut niitä. Lupasin aloittaa listan läpikäymistä tänään. Keinoja on paljon ja ADHD:n piirteeni estävät tehokkaasti listan lukemista loppuun asti. Liian paljon pientä tekstiä. Nyt mä kuitenkin päätin yrittää.

Jääpala

Kohta 1: purista jääpalaa kädessäsi. Se puuduttaa ja kääntää tehokkaasti ajatukset muualle.

No, olihan se kylmä. Kun käden puristi nyrkkiin, jääpala alkoi sulaa. Mua ärsytti se valuva vesi huomattavasti enemmän, kuin kylmyys. Ehkä toimiva keino jollekin. Minulle se ei auttanut. Sitäpaitsi oli täysin sattumaa, että pakastimessa edes oli jääpaloja. Harvoin on.

Toki en mä odottanutkaan, että nämä keinot toimisi yhtä ”hyvin” kuin haitalliset ahdistuksenhallintakeinot. Suosittelen kokeilemaan jääpaloja, jos sulava jää ja vesi lattialla ei aiheuta ahdistusta.

Napalminallet

Kohta 2: Pistä chiliä suuhun.

Chilin virkaa saa toimittaa napalmi nallet. Tästä on tullut insragramin puolella paljon kyselyitä, että mitä on napalminallet? Vastaus on tässä:

Napalminallet ovat infernaalisen tulisia karkkeja. Ehkä joku voi näitä ilokseenkin napsia, mutta mulla nämä toimii ahdistuksen hallinnassa. Mulla on autossa aina pussi napalminalleja. Ne on hätävara. Mulla nämä oikeasti toimii, jos ahdistus ei pääse liian pahaksi. Suosittelen kokeilemaan, mutta muistuttaisin, että sana ”tulinen” on lievä ilmaus.

Vartalon jännitys

Kohta 3: Pidätä henkeäsi ja jännitä koko vartalosi 15-20 sekunin ajan, sitten päästä rennoksi. Toista useita kertoja.

Rentoutuminen. Keho rentoutuu. Eri asia, kuka pystyy ahdistuksen vallassa keskittymään tähän. Silti kokeilemisen arvoinen.

Listan läpikäyminen jatkuu huomisessa postauksessa!

SEURAA INSTAGRAMISSA

Jaa tämä kirjoitus:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *