ADHD-lääkityksen aloitus

Neljäosaisen julkaisusarjan ADHD-lääkkeitä osa 1. Kirjoitan omasta henkilökohtaisesta kokemuksestani. Muista, että jokainen lääke vaikuttaa yksilöllisesti ja kaikki eivät oireile samalla tavalla.

Neuropsykiatrian konsultaatio

Stimulanttilääkityksen aloittaminen vei kohdallani paljon pidempään kuin oli suunniteltu. Ensimmäisellä konsultaatiokäynnillä neuropsykiatrian yksikössä vastaanotto aloitettiin perinteisesti BDI-kyselyn täyttämisellä. Pistemäärä oli lääkärin mielestä liian korkea ADHD-lääkityksen aloittamiseen. Oma kuvitelmani oli, että kun DIVA 2.0 haastattelu oli pidetty ja sain testistä varsin hyvät pisteet, lääkäri aloittaisi ADHD-lääkityksen seuraavalla käynnillä. Tämä käynti vei minut pidennetylle viikonloppureissulle akuuttipsykiatrian osastolle.

Neuropsykiatri sanoi, että näin akuutissa masennuksen vaiheessa lääkityksen aloittamisessa on liian paljon riskejä. Hän suositteli, että lääkitys aloitetaan voinnin tasoituttua. Miten epäreilulta se tuntui. Tässä vaiheessa olin laittanut kaiken toivoni ADHD-lääkkeisiin. En uskonut, että vointini voisi tasoittua ilman asianmukaista lääkitystä. Ajattelin ADHD-lääkityksen olevan se parantava lääke, jonka jälkeen kaikki ongelmani vai katoaisivat kun aivoni alkaisivat toimia normaalisti.

DIVA 2.0

Diva 2.0 on aikuisille tehtävä diagnostinen haastattelu. Itselleni sen teki osaston psykologi ensimmäisen osastojaksoni aikana. Psykologin käynnit eivät automaattisesti kuulu osastolla oloon, joten lääkäri teki lähetteen ja pääsin psykologin kanssa tekemään testejä. Ensimmäinen ADHD-epäily oli herännyt syksyllä työterveyden psykiatrin vastaanotolla ja hän oli suositellut tutkimuksiin hakeutumista.

Haastatteluun kuului erikseen osiot lapsuudesta ja aikuisuudesta ja näiden lisäksi molempien tai jommankumman vanhemmista haastattelu, joka toteutettiin puhelimitse. Jokainen oire arvioitiin erikseen ja miten ne ovat vaikuttaneet lapsuudessa ja aikuisiällä.

Osastojaksoni ansioista pääsin tutkimuksiin erittäin nopealla aikataululla. Psykologin kanssa tehtiin paljon muitakin tekstejä, jotka tukivat DIVA-haastattelun tuloksia. Tutkimuksista huolimatta osastonlääkäri ei tehnyt diagnoosia, vaan sen teki myöhemmin oma lääkärini psykiatrian poliklinikalla.

Auttavatko lääkkeet?

Oma lääkärini alkoi tuon osastojakson jälkeen hoitaa myös ADHD-lääke asiaa eteenpäin. Tuntui helpottavalta, että oli yksi lääkäri, joka vastasi kaikesta hoitooni liittyvästä. Yksi lääkäri, jolle sai laittaa viestejä ja joka soitti tasaisin väliajoin kysyäkseen miten lääkkeet vaikuttaa ja miten voin.

Lääkärini totesi osastojakson ja siellä tehtyjen lääkemuutosten jälkeen vointini olevan sen verran tasaantuntut, että ADHD-lääkkeiden aloitusta voidaan alkaa harkita uudelleen. Taas kiljuin riemusta, että nyt saan lääkityksen ja kaikki ongelmani ovat poissa.

Omahoitajani otti puheeksi vastaanotolla, että mitä jos lääkkeet eivät autakaan. En ollut ottanut tätä vaihtoehtoa edes huomioon. Käytiin pitkä keskustelu siitä, että vaikka ADHD-lääkitys toimisi täydellisesti tunnesäätelyn ongelmat ovat ja pysyvät kunnes opin hallitsemaan niitä. ADHD-lääkkeet auttavat ADHD-oireisiin, eivätkä mystisesti paranna persoonallisuushäiriötä tai syömishäiriötä. ADHD-lääkkeet eivät poista ADHD:n olemassa oloa. Ne auttavat pärjäämään oireiden kanssa.

Verikokeita ja verenpainetta

Vielä voinnin tasaantumisen jälkeenkään en saanut sitä kauan odotettu reseptiä käteeni. Ensimmäinen este olivat verikokeissa koholla olevat maksa-arvot, jotka olivat liian korkeat lääkityksen aloittamiseen. Maksa-arvoja seurattiin viikkoja, melkein kuukausia ja syytä niiden koholla oloon ei löytynyt. Lopulta lääkärini teki lähetteen vatsan alueen ultraääneen, jossa varmistettiin rasvamaksa ja arvot eivät olleen enää este lääkityksen aloittamiselle.

Maksa-arvojen jälkeen aloitettiin neuropsykiatrin pyynnöstä verenpaineen seuranta. Verenpaine oli koholla lievästi. Arvot olivat 130/85 – 140/92 välillä. Ratkaisu maksa-arvoihin ja verenpaineeseen olisi ollut painon pudotus. Syömishäiriöstä ja ravitsemusterapeutin suosituksesta etsiä tervettä ruokasuhdetta ilman painonpudotusta aloitin näin 27-vuotiaana verenpainelääkityksen.

Lääkärini mukaan alapaineen pitää olla alle 80, jotta stimulanttilääkitys voidaan aloittaa. Verenpaine lääkityksen ajattelin vain yhtenä lisäpillerinä dosetissa. Paineet laskivat muutaman päivän lääkityksen jälkeen reilusti alle tason, jolla lääkitys voidaan aloittaa.

Aloitus

Vihdoin oli puhelu lääkärin kanssa, jossa hän kertoi, että sähköinen resepti on tehty ja ensimmäinen Concerta purkkini on noudettavissa apteekista.

Jatkuu osassa 2.

Jaa tämä kirjoitus:

2 kommenttia artikkeliin “ADHD-lääkityksen aloitus

  1. Minulla aloitettiin samainen lääkitys kuin sinulla noin kolme kuukautta sitten.
    Jännä kun lääkäri ei puhunut mitään labraan lähettämisestä mm maksan tilanteen kartoittamiseksi.
    Lääkkeen tuoteselosteessa mainitaan myös esim kilpirauhasen toimintahäiriö esteeksi ja minulle että kilpirauhasen vajaatoiminta.
    Tiedä sitten näistä. Tuntuu että en jaksa kokoajan ja kaikkea itse hoitaa ja selvittää.

    1. Tuntuu, että jokaisella lääkärillä on omat tapansa seurata lääkitystä ja tehdä tutkimuksia ennen sen aloitusta. Toiset ovat tarkempia kuin toiset. Itse olen ollut tavallaan onnekas, kun lääkäri on ollut tarkka 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.